Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Vítězný Holub z Benátek zaletí i do českých kin

Slovensko-cest

  17:00
Snímek Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě i další dva filmy, které na festivalu v Benátkách soutěžily o nejvyšší ocenění, Cena slávy (r. Xavier Beauvois) a Tři srdce (r. Benoît Jacquot), budou v příštím roce uvedeny v českých kinech.

Z filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě foto: Film Europe

.Hlavním tématem vítězného filmu švédského režiséra Roye Andersona je podle autora napětí mezi banálním a vážným v životě. „Pro mne existují tři témata, která jsou velmi důležitá. Jedním z nich je nedostatek empatie, což je velmi špatná věc – zvláště dnes – tak jak ukazuje narůstající nedostatek respektu. Zranitelnost je také jedním z mých témat. Jsem velmi smutný, když vidím zranitelné lidi ponižovat. Ponižování je pak dalším tématem, které mi leží v hlavě," uvedl Andersson.

Švédský režisér Roy Andersson je istrem komediální absurdity, který dokáže ve svých dílech vnést humor i do tak bolestivých věcí, jakými jsou smrt, stárnutí, nezaplacené dluhy či neopětovaná láska. Závěrečný díl jeho trilogie o lidském bytí navazuje na tvůrcovi předchozí snímky Písně z druhého patra (2000) a Ty, který žiješ (2007), která jsou považována za jeho vrcholná díla.

ČTĚTE TAKÉ

Co je to být člověkem

Filmoví kritici a odborníci hodnotí jeho snímek velmi pozitivně.  "Závěrečná kapitola Anderssonovy komediální trilogie ´o tom být člověkem´ představuje více než tři desítky brilantně absurdních krátkých příběhů," uvedl časopis Variety. Podle britského listu The Guardian jde o "brilantně osobitý film, který by nikdo jiný nedokázal natočit."  Superlativy nešetří ani Screen Daily: "Nádherně komická, soucitná, melancholická úvaha o absurdnosti lidské komedie."

Dalšími dvěma filmy, které společnost Film Europe Media Company přinese do české distribuce, jsou Cena slávy režiséra Xaviera Beauvoise a Tři srdce režiséra Benoît Jacquot. Cena slávy je příběhem dvou zlodějů, kteří by se rádi obohatili na smrti Charlieho Chaplina, když ukradnou komikovu mrtvolu. Podle magazínu Hollywood Reporter jde o "vtipný a dojemný film" a "ačkoliv je onen skutečný příběh dosti krátký, Beauvois jej dokáže přeměnit v cosi velkého, drzého a dokonce i dojemného skrze čiré mistrovství filmařského řemesla."

Romantika s Charlotte Gainsbourg a Catherine Deneuve

Tři srdce Benoîta Jacquota, který začínal coby asistent Bernarda Borderieho při natáčení Angeliky, je příběh o lidech, kteří nejsou schopni se odpoutat od svých romantických vztahů. Zaujme nejen perfektně vykresleným příběhem, ale také unikátními hereckými výkony čtyř výjimečných herců – Benoît Poelvoorda, Charlotte Gainsbourg, Chiary Mastroianni a Catherine Deneuve.

Všechny tři benátské snímky budou uvedeny v roce 2015 na Velkém filmovém festivalovém ECHU, Be2Can, a následně se dostanou do běžné distribuce. Snímek Tři srdce bude navíc ještě v letošním roce uvedeny na Festivalu francouzského filmu v České republice a na Slovensku ho diváci, společně s Cenou slávy, uvidí na chystané jarní přehlídce Crème de la crème.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!