Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Výroky Rowlingové rozdělily spisovatele. Vznikly otevřené dopisy na podporu translidí i obhajobu autorky

Kultura

  18:00
LONDÝN - Názory J. K. Rowlingové na translidi stále rozdělují nejen veřejnost, ale i její kolegy. Více než 200 osob z literární branže nyní podepsalo otevřený dopis na podporu translidí. Stalo se tak několik dnů poté, co jiní spisovatelé zveřejnili text na podporu Rowlingové.

Autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová na slavnostní premiéře hry Harry Potter a prokleté dítě. foto: Reuters

Tvůrci dopis popisují jako „poselství lásky a solidarity pro všechny trans a non-binární (nehlásící se ani k jednomu z dvou pohlaví, pozn. aut.) lidi. Text podepsalo více než 200 spisovatelů, nakladatelů a novinářů. mezi nimi i prominentní jména z branže jako jsou Sara Collinsová, Malorie Blackmanová nebo Joanne Harrisová.

„Na životech non-binárních lidí záleží, transženy jsou normální ženy, transmuži normální muži, pravidla translidí jsou lidská práva,“ uvádí se v dopisu. „Kultura vždy byla tím, co stálo na počátku celospolečenské změny. Jako spisovatelé, editoři, agenti, žurnalisté a nakladatelé vnímáme své role jako kritické pro podporu trans a non-binárních lidí.“

Kauza Rowlingová

Současný dopis reaguje na podobný z minulého týdne, kdy 58 spisovatelů vyjádřilo Rowlingové svou podporu. Mezi podepsanými jsou například Ian McEwan, Susan Hillová nebo Philip Hensher. „Rowlingová již mnohokrát dokázala, jak obětavou a čestnou osobou je. Tento dopis podepisujeme v naději, že se více lidí zastane žen na internetu,“ píše se v tomto dopise.

Britská spisovatelka a autorka kouzelnické ságy o Harrym Potterovi J. K. Rowlingová spustila bouři, když se na svém profilu na sociální síti Twitter vyjádřila na adresu translidí. Z toho vyplynulo, že si nemyslí, že transženy jsou ženy. Následovaly přestřelky mezi spisovatelčinými podporovateli a odpůrci výroků. Debaty se vyostřovaly do té míry, že bylo Rowlingové opakovaně vyhrožováno smrtí. 

Rowlingová sama jako kdyby přilévala olej do ohně, protože ve své nové detektivní knize do pozice šíleného vraha obsadila muže, jenž se převléká za ženu.

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....