Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Vyzyvatel Vikingů a Hry o trůny? Nový výpravný seriál o Keltech se natáčel v Česku

Kultura

  6:00
Televizní společnost Sky spolu s firmou Amazon házejí do ringu mocnou rukavici. Seriál Britannia vrátí diváka do dob, kdy se římské legie snažily obsadit britské ostrovy. V cestě jim stály jen barbarské keltské kmeny a jejich druidové. Seriál, který se natáčel v Česku, má premiéru 18. ledna.

Princezna Kerra (Kelly Reillyová) musí bojovat s Římany. Seriál Britannia (2018). foto: SKY TV

Britské ostrovy v roce 43 našeho letopočtu. Po panenské přírodě plné divoké zvěře jsou rozesety malé keltské osady. Mírové soužití barbarských kmenů je ale narušeno, když císař Claudius vysílá na ostrovy svého generála Auta Plautia (David Morrissey) se čtyřmi legiemi armády.

Seriál Hra o trůny se vrátí až v roce 2019. Poslední série bude tou nejkratší

Princezna Kerra (Kelly Reillyová) se snaží roztříštěné keltské kmeny spojit. Jedině tak mají naději římským vojskům alespoň chvíli odolávat. Příslib naděje slibují druidové, kteří se vynoří z hlubokých hvozdů. Každý přece ví, že druidové ovládají magii a dovedou oživit mrtvé. Anebo jsou to jen pohádky?

Seriál se natáčel od července do listopadu 2016 na Hrubé skále v Českém ráji, lomu Velká Amerika (kde stál dokonce legendární Stonehenge), v Praze a na polích ve středních Čechách.

Keltská slavnost. Seriál Britannia (2018).
Senatus Populusque Romanus. Seriál Britannia (2018).

Autory seriálu jsou Jez a Tom Butterworthovi. Jez spolupracoval na scénáři sci-fi hitu Na hraně zítřka a bondovce Spectre. Tom má zase na kontě scénáře ke komedii Nevěsta přes internet a akčnímu snímku Poslední legie, který stejně jako seriál Britannia vypráví o římských dobách.

Do režisérského křesla usedla Kari Skoglandová. Ta má s výpravnými seriály bohaté zkušenosti - režírovala několik dílů Vikingů, Borgiů nebo seriálu Živý mrtví.