Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Začíná festival v Cannes. Soutěžit bude Almodóvar, Jarmusch, Dolan i Verhoeven

Kultura

  6:00
Ve středu večer byl slavnostně zahájen prestižní filmový festival v Cannes, který potrvá do neděle 22. května. Úvodním filmem bude nesoutěžní novinka od Woodyho Aleena Café Society, jejíž děj se odehrává v Hollywoodu 30. let. Do hlavní soutěžní sekce letos bylo vybráno 21 filmů, mezi nimiž je i snímek francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper, který vznikl v česko-francouzské koprodukci.

Herec Woody Allen a herečka Kirsten Stewart přicházejí na zahájení festivalu v Cannes. foto: Reuters

Mezi soutěžními snímky v hlavní kategorii je například Julieta španělského režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického režiséra a herce Seana Penna či La Fille inconnue belgických bratrů Jeana-Pierra a Luca Dardenneových. Mezi jednadvacítkou soutěžních filmů jsou jen čtyři nováčci. Matadorem soutěže je anglický filmař Ken Loach, jehož dílo soutěží už potřinácté, americký režisér Jim Jarmusch a bratři Dardenneovi jsou v hlavní kategorii zastoupeni posedmé.

Trailer zahajovacího filmu Café Society Woodyho Allena:

O Zlatou palmu bude s filmem Juste la fin du monde (Jenom konec světa) usilovat i Kanaďan Xavier Dolan, který je ve svých pouhých sedmadvaceti letech už také festivalovým harcovníkem – naposledy si v roce 2014 Velkou cenu poroty za film Mami!. Pozoruhodný rumunský režisér Christian Mungiu, který má už na kontě Zlatou palmu za film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, představí svůj film Bacalaureat. Rumunská kinematografie má v hlavní soutěži ještě jednoho zástupce, kterým je režisér Cristi Puiu a jeho film Sieranevada. Nizozemský režisér legendárních filmů rozdílných žánrů jako akční Robocop a erotický thriller Základní instinkt Paul Verhoeven soutěží se svou novinkou nazvanou Elle s herečkou Isabelle Huppertovou v hlavní roli.

Isabelle Huppert ve filmu Paula Verhoevena Elle.

Horkým kandidátem na „nejskandálnější film Cannes“, na který byl loni pasován nesoutěžní provokativní film Love režiséra Gaspara Noého, je letos americko-francouzský thriller The Neon Demon od Nicolase Windinga Refna, který prezident festivalu Thierry Frémaux popsal jako „kanibalský hororový film z prostředí topmodelek“.

Česká kinematografie bude v hlavní soutěži zastoupena již zmíněným koprodukčním filmem Personal Shopper režiséra Oliviera Assayase s Kristen Stewart v hlavní roli. Druhý z koprodukčních filmů - Tanečnice režisérky Stephanie Di Giusto - bude uveden v prestižní soutěžní sekci Un Cerain Regard. Na obou filmech se podílela česká produkční společnost Sirena Fillm zastoupená producentem Artemiem Benkim.

Kristen Stewart ve filmu Oliviera Assayase Personal Shopper

Tanečnice (režie Stephanie Di Giusto) natočená s českou koprodukční účastí soutěží v sekci Un Certain Regard

Jan Saska: Happy End

Český film jako takový bude bude zastoupen v nezávislé sekci La Quinzaine des Réalisateurs, kde bude promítán animovaný snímek Jana Sasky Happy End.

Časopis Paris Match označil letošní festival za „druhý nejkonzervativnější“ od roku 1976. Cituje přitom dřívější vyjádření ředitele přehlídky Thierryho Frémauxe, že výběrová komise volí - řečeno kulinářskou terminologií - jen „tříhvězdičkové filmy“, a tak není divu, že se v Cannes scházejí „stejní kuchaři“. Pro vycházející hvězdy a méně ambiciózní filmy renomovaných režisérů je podle Frémauxe určena sekce Un Certain Regard.

V různých kategoriích se do užší nominace dostalo 49 snímků z 28 zemí. V hlavní kategorii má domácí Francie čtyři želízka v ohni, Spojené státy tři a po dvou pak Británie a Rumunsko. Po jednom filmu nabízejí Německo, Španělsko, Belgie, Kanada, Brazílie, Filipíny, Jižní Korea, Nizozemsko, Dánsko a Írán.

Herečka Blake Lively při příchodu na zahajovací ceremoniál festivalu v Cannes.
Herečka Eva Longoria při zahájení filmového festivalu v Cannes.

Porotu letošního ročníku, v jejímž čele je australský režisér George Miller, tvoří mimo jiné americká herečka Kirsten Dunstová, francouzská herečka a zpěvačka Vanessa Paradisová, režisér Arnaud Desplechin.

Z filmu Jima Jarmusche Paterson

V sekci klenotů světové kinematografie Cannes Classics bude letos uvedena česká sci-fi Ikarie XB 1 režiséra Jindřicha Poláka z roku 1963. Film digitálně zrestauroval Národní filmový archiv.

Filmoví nadšenci se mohou těšit, že mezi herečkami a herci se během festivalu na pověstném červeném koberci na slavné nábřežní promenádě Croisette mají objevit Julia Robertsová, Kristen Stewartová, Ryan Gosling, Russell Crowe, Charlize Theronová, George Clooney, Javier Bardem či Marion Cotillardová a Juliette Binoche. Festival zároveň uctí hereckou legendu Roberta de Nira, který na speciální projekci představí svůj nový film Hands of Stone o panamském boxerovi Robertu Duranovi.

Oficiální plakát k 69. ročníku festivalu v Cannes zdobí festivalový palác.

Hrozí ale, že hladký průběh dění na Croisette naruší svými protesty členové divadelních odborů, kteří usilují o zachování svého pojištění v nezaměstnanosti. Představitel odborů Eric Aubin uvedl, že tato hrozba je reálná, pokud nebudou jejich požadavky vyslyšeny.

Autoři: ,