Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

‚Žádné knihy od zrádců národa.’ Pod volání k bojkotu Trumpových pamětí se podepsaly stovky lidí

Odcházející americký prezident Donald Trump promluvil ke svým příznivcům na letecké základně před odletem na Floridu. foto: Reuters

WASHINGTON - Více než 500 spisovatelů a lidí okolo nakladatelského řemesla podepsalo otevřený dopis, který si dal za cíl zabránit vydání prezidentských pamětí odstupujícího Donalda Trumpa. Ty už jsou přitom dlouho před vydáním horkým zbožím.
  5:00

V nějaké podobě se ještě vrátíme, slíbil Trump ve svém posledním prezidentském projevu

Otevřený dopis, který vznikl na popud spisovatele Barryho Lygy, už podepsali spisovatelé jako Celeste Ngoová, Holly Starová nebo Chuck Wendig. Nová jména se ale neustále připojují. Nejde ovšem jen o spisovatele. Proti vydání pamětí jsou i nakladatelé, novináři či literární agenti.

Žádné knihy od zrádců národa, tak zní nadpis celého dopisu. „Ve Spojených státech nakladatelé občas získávají peníze skrze smlouvy s nehodnými lidmi. Těm lidem dávají stejné požehnání a respekt jako těm autorům, kteří se o oboje skutečně zasloužili,“ píše se v dokumentu.

„Je tradicí, že členové končící administrativy spoléhají na finanční polštář v podobě smlouvy s ohromnou finanční výplatou. V případě Trumpovy administrativy a její historie lží, skandálů a nabádání k povstáním to tak být nesmí. Nikdo nesmí být vyplácen za zlo, které spáchal,“ nechal se slyšet iniciátor otevřeného dopisu Barry Lyga v rozhovoru s magazínem Publishers Weekly.

Loni v listopadu médii proběhla informace, že Trumpa různé subjekty bombardují s finančními návrhy na odkup práv na jeho paměti. Deník New York Post přišel s tím, že šlo o smlouvy až v hodnotě 100 milionů dolarů.

„Naše země je odkázána na vás,“ prohlásil Trump na svém mítinku, jehož se podle...
Odcházení Donalda Trumpa

Trumpova kniha či jiné formy vydání pamětí jsou už předem téměř jistým hitem. Je totiž jisté, že o ně mezi jeho 70 miliony voliči bude obrovský zájem a takové množství znamená velké peníze pro kohokoliv, s kým Trump spolupráci naváže. Zároveň se tím ale potenciální zájemce staví do nezáviděníhodné pozice u americké levice, která Trumpa celé čtyři roky ostře kritizovala.

Na trhu jsou také velmi úspěšné knihy, které Trumpovu administrativu kritizovaly, jako jsou Oheň a krev (česky 2018, Universum) Michaela Wolffa, Strach - Trump v Bílém domě (česky 2019, Bourdon) novináře Boba Woodwarda nebo kniha s krkolomným názvem Příliš mnoho a nikdy dost: Jak moje rodina stvořila nejnebezpečnějšího muže světa (česky 2020, Zoner press) od prezidentovy neteře Mary Trumpové.

Když z funkce v roce 2016 odstupoval prezident Barack Obama, dohodl se s nakladatelstvím Penguin Random House na knize. Smlouva měla hodnotu přibližně 60 milionů dolarů a šlo do té doby o rekord. George W. Bush za své memoáry dostal v roce 2010 10 milionů dolarů. Bill Clinton v roce 2004 inkasoval 15 milionů.

Trump už navíc jednu autobiografii vydal. Knihu Umění dělat dohodu (česky Pragma, 2011) z roku 1987 napsal spolu s najatým ghostwriterem Tonym Schwartzem. Ten si ale na spolupráci stěžoval a nechal se slyšet, že by lepší název pro knihu byl Sociopat. „Pochybuju, že v dospělosti přečetl do konce jedinou knížku,“ prohlásil.

Mimochodem, konzervativní senátor za stát Missouri Josh Hawley si musel hledat nového nakladatele, když společnost Simon & Schuster jeho knihu vydat odmítla. Důvodem byl fakt, že Hawley ve své knize Tyranie velkých technologických firem (The Tyranny of Big Tech) opakovaně tvrdí, že Donaldu Trumpovi byly volby ukradeny nesprávným sčítáním hlasů.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...