Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zámek v Hluboké se promění na 'Továrnu' Andyho Warhola

Slovensko-cest

  7:00
HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Dvě stovky exponátů mapujících tvorbu slavného amerického představitele pop artu nabídne výstava v zámecké jízdárně.

Campbellova polévka podle Andyho Warhola foto: REUTERS - Luke MacGregor

Návštěvníci zhlédnou velkoformátové obrazy, například známé kolekce portrétů herečky Marilyn Monroeové, ale i grafiky, umělecké artefakty a předměty z Warholova osobního života. Podle pořadatelů, kteří akci představili na úterní tiskové konferenci v Praze, bude expozice výjimečná také díky doprovodnému programu.

Výstava nazvaná Andy Warhol - Zlatá šedesátá začne v Alšově jihočeské galerii 13. července a potrvá do konce září. Připomene Warholovy nedožité 85. narozeniny i letošní šedesáté výročí galerie.

Díla do jižních Čech zapůjčí zejména soukromí sběratelé z Česka, Slovenska, Německa a také galerie. Vzhledem ke své atraktivitě vyžadují nákladné pojištění. Výši pojistky však pořadatelé nechtěli prozradit.

Od diktátora k Rolling Stones

Jednou z překážek, s níž se při přípravě instalace muselo zápasit, bylo zatemnění rozlehlé galerie. Některá díla totiž nesnesou příliš slunečního svitu a mohla by se poškodit.

Výstava představí například i sérii deseti obrazů diktátora Mao Ce-tunga, kontroverzní dílo Srp a kladivo, Banán a slavný obraz Campbellovy polévky z Múzea moderného umenia Andyho Walhola v Medzilaborcích. Velkoformátových děl bude vystaveno více než devadesát.

"Zajímavostí budou i obaly gramofonových desek, kterých Warhol vytvořil zhruba padesát. My jich vystavíme na třicet," uvedl kurátor výstavy Miroslav Houška. Nechybí slavný přebal LP Sticky Fingers skupiny Rolling Stones nebo první vydání desky The Velvet Underground And Nico. Podle ředitele galerie Aleše Seiferta je na obalech "elpíček" pozoruhodné pozorovat proměnu Warholova grafického pojetí, ústící v naprosto odlišný styl tvorby. "Je to jeden z bonbonků, které výstava přináší," poznamenal.

Součástí výstavy je také instalace v duchu slavného Warholova uměleckého studia The Factory. Zde si návštěvníci budou moci vyzkoušet technologii sítotisku.

Autor: