Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Závazky Všehomíra. Festival barokních umění v Českém Krumlově uvede v premiéře 300 let starou operu

Kultura

  18:00
PRAHA - Festival barokních umění láká na perličku - zahajovacím dílem bude novodobá světová premiéra opery Závazky Všehomíra (Gli Oblighi dell’Universo) od operního skladatele Antonia Draghiho. Festival by měl proběhnout od 17. do 19. září.

Festival barokních umění Český Krumlov. foto: FBUČK

Závazky Všehomíra mají v českém kontextu unikátní pozici. Draghiho serenata je totiž s nejvyšší pravděpodobností první operou provedenou v českých zemích mimo Prahu. Premiéru měla 9. června 1680 na pardubickém zámku u příležitosti narozenin císaře Svaté říše římské a českého krále Leopolda I., který v Pardubicích pobýval na útěku z Prahy před morovou epidemií.

Festival barokních umění Český Krumlov.
Festival barokních umění Český Krumlov.

Draghiho serenata Gli Oblighi dell´Universo, napsána v Praze a provedena v Pardubicích roku 1680 právě v době vrcholící morové epidemie, je dalším dokladem toho, jak doba, někdy přezíravě označovaná za dobu temna, ani v tíživé situaci nezapomínala na umění,“ dodáváOndřej Macek, dramaturg festivalu.

Festival nezastaví ani možnost, že se kvůli koronaviru konat nebude. „V případě vládních restrikcí, jež by znemožnily účast publika na představení, jsme díky spolupráci s rakouským dokumentaristou Alexandrem Stipsitsem připraveni představení nahrávat a zpřístupnit na internetu,“ říká Jiří Kiprý, ředitel festivalu.

Autor:

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...