Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemi pustoší covid-23. Král explozí Michael Bay natočil horor o virové pandemii

Hororový film Songbird (2020). foto: STX Films

LOS ANGELES - Nový snímek Songbird (Zpěvný pták), který jako producent zaštítil známý režisér Michael Bay, se inspiruje současnou koronavirovou pandemií. Její důsledky ale zatahuje do extrému.
  5:00

Píše se rok 2024. Světovým vládám se stále nepodařilo dostat decimující virus pod kontrolu. Původní virus covid-19 několikrát zmutoval a nyní se lidstvo potýká s variantou covid-23. Nemoc je nyní mnohem více agresivní a podléhá jí až polovina nakažených.

Celostátní karantény a opatření zesilovaly natolik, že dnes jsou od sebe oddělená celá města. Na pořádek dohlíží armáda s automatickými zbraněmi, volně se po ulicích mohou pohybovat jen imunní lidé. Těch je ale jen malá hrstka. Ve městě se pohybují dva hrdinové filmu Sara a Nico. Jeden je imunní, druhý ne. 

Hororový film Songbird (2020).
Hororový film Songbird (2020).

Songbird by leckdo mohl označit za úplně typický explotační (vytěžovací) snímek. Tyto filmy se snaží najít si svou diváckou základnu tím, že zpracovávají velmi aktuální a kontroverzní téma. Nejde zde o rozpočet či snad filmařské umění, ale o rychlou odpověď na aktuální témata. Songbird je ale jiný už jen proto, že za ním stojí filmařské i herecké talenty. 

Nápad na film se zrodil již v březnu v hlavách scenáristy Simona Boyese a režiséra Adama Masona (Ďáblova cesta, Prey). Jako hlavní producent se k projektu přidal Michael Bay, jenž je známý jako režisér snímků plných oku lahodících explozí, jako jsou Transformers nebo Pearl Harbor

Ve filmu hrají Sofia Carson, KJ Apa, Craig Robinson, Bradley Whitford, Alexandra Daddariová nebo Paul Walter Hauser. Filmařům se ale podařilo získat i taková jména, jako jsou Peter Stormare nebo Demi Mooreová. 

Díky tomu, že šlo o menší produkci, zvládli filmaři celý snímek natočit během čtrnácti dnů, přičemž standardně natáčení celovečerních filmů trvá klidně i dva měsíce. Vše samozřejmě probíhalo s ohledem na nutnost zvýšených bezpečnostních a hygienických opatření.

Zatím nejblíže se do současné pandemie trefil všeobecně velmi vychvalovaný snímek Nákaza (2011) režiséra Stevena Soderbergha. Filmový virus MEV-1 se chová podobně jako skutečný covid-19. Na člověka se dostal také původně z netopýra. Jen je o poznání smtelnější, což brzy zjistí hrdina Mitch Emhoff (Matt Damon).

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč