Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Zemřela Libuše Šafránková, před dvěma dny oslavila 68. narozeniny

Kultura

  14:38aktualizováno  17:28
Praha - Ve věku 68 let zemřela filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. S odvoláním na jejího syna Josefa Abrháma mladšího to oznámil server CNN Prima News. Oblíbená herečka se zřejmě nejvíce proslavila titulní rolí z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku, mnozí také mají v paměti její Barunku v televizním přepisu Babičky Boženy Němcové z počátku 70. let. Hrála v mnoha dalších pohádkách princezny, známé jsou ale také její další role půvabných mladých žen i starostlivých maminek. Byla také dlouholetou členkou pražského Činoherního klubu.

Němci kvůli ‚Popelce‘ Šafránkové truchlí. Pro řadu z nich byla kultovní herečkou

K nejznámějším filmům, ve kterých hrála, patří Třetí princ, Princ a večernice, Vrchní, prchni! nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Na filmovém plátně se objevila například i v oscarovém snímku Jana Svěráka Kolja, za který získala Českého lva v kategorii Nejlepší ženský herecký výkon, či v přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa, kde ztvárnila složitý charakter v časovém rozmezí 30 let.

„Vždycky se jí říkalo Libuška, nikdy Libuše, protože to byla tak milá holka, že se to prostě jinak říct nedalo. Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly,“ řekl ve středu její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák. „Asi nejraději ji mám ve scéně z Vesničky střediskové, když počítá žárlivému manželovi, jak dlouho vydrží na jedno nadechnutí pod vodou. Myslím, že nebudu sám, kdo na ni bude vzpomínat jako na krásnou a veselou ženskou,“ řekl.

Snímek Tři oříšky pro Popelku (1973). Libuše Šafránková jako Popelka.
Konec dobrý, všechno dobré. Libuše Šafránková a Jan Hrušínský. Snímek Můj...

Příběh starý několik staletí. Popelka stále inspiruje spisovatele i filmaře

Z televizní tvorby jsou známé Šafránkové role v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města, v Četnických humoreskách a seriálu Náhrdelník, kde se objevila po boku svého manžela Josefa Abrháma. Filmový portál csfd.cz obsahuje téměř 150 jejích rolí včetně televizních. Často ve svých rolích uplatnila svůj smysl pro humor od věcné ironie až po živelnou komediálnost.

Libuše Šafránková v roce 1971 absolvovala dramatické oddělení brněnské konzervatoře a byla pak v angažmá Státního divadla v Brně. Následně působila v Krejčově Divadle Za branou a po jeho násilném uzavření se v roce 1972 stala členkou Činoherního klubu, jehož repertoár a tvůrčí atmosféra zásadně formovaly její herecký profil. Angažmá po listopadu 1989 na tři sezony opustila, když odešla do činohry Národního divadla. Tam působila do roku 1994, vrátila se do Činoherního klubu, ale záhy ho definitivně opustila.

Politici a umělci vyjadřují soustrast rodině

Jako na mimořádně nadanou herečku, která uměla dojmout i rozesmát, bude na zesnulou Libuši Šafránkovou vzpomínat její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák. Má ji spojenou s rolemi, které sám psal nebo je s oblíbenou herečkou hrál. Režisér a zakladatel Febiofestu Fero Fenič řekl, že Šafránkovou neviděl v žádné roli, kterou by si nezapamatoval.

Zpěvačka Klára nebo nevěrná Turková. Připomeňte si nejznámější role Libuše Šafránkové

V Libuši Šafránkové odešla nejlepší česká herečka. Ve středu to řekl režisér Matej Mináč, který s ní natočil v roce 1999 film Všichni moji blízcí. Snímek byl poctou zachránci židovských dětí Nicholasi Wintonovi. „Je to veliká ztráta,“ řekl Mináč.

Za velkou ztrátu považuje úmrtí Šafránkové její herecký kolega Ondřej Vetchý, který s ní hrál například ve filmovém přepisu knihy Michala Viewegha Báječná léta pod psa. „Bolest ze ztráty Libušky je větší nežli schopnost se k čemukoliv vyjadřovat,“ konstatoval bez dalších podrobností Vetchý.

Pistolí jsem si splnila sen, byla jsem kovbojem, říkala Libuše Šafránková

Babiš na Twitteru uvedl, že Libuši Šafránkovou měl moc rád. „Její Popelku jsem viděl snad stokrát. Bez ní si neumím představit české Vánoce. A myslím, že nikdo z nás. Je mi strašně líto, že odešla,“ napsal ke svému vyjádření soustrasti. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček na twitteru napsal, že prezidenta informace o úmrtí Šafránkové hluboce zasáhla. „Je mi to nesmírně líto,“ uvedl Zeman.

Libuše Šafránková byla herečkou, která se nikdy nesnažila být celebritou a své herectví předřazovala před všechno ostatní. Hrála křehké ženy, ale vyzařovala z ní zvláštní síla. „Je to najednou smutný den nejen pro filmové diváky,“ uvedl dnes v reakci na úmrtí oblíbené české herečky ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha