Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Znovuobjevený obraz Zrzavého se vydražil téměř za 6 milionů. Aukce nabídla přes 200 děl

Kultura

  18:20
PRAHA - Znovuobjevený obraz Jana Zrzavého Bretaňská krajina byl v sobotu v Praze vydražen za zhruba 5,8 milionu korun. Obraz se po několik desetiletí neobjevoval na žádných výstavách či v monografiích věnovaných Zrzavému, protože zůstával v soukromé sbírce, sdělil to Albert Trnka, ředitel galerie European Arts, která aukci pořádala. Nového majitele našel i podobně znovuobjevený obraz Jindřicha Pruchy Chalupa s kvetoucími stromy. Vydražen byl za více než 1,9 milionu korun.

Znovuobjevený obraz Jana Zrzavého Bretaňská krajina. foto: ČTK

Zrzavého olej Bretaňská krajina z roku 1928 vzbudil velkou pozornost. Výrazně přesáhl vyvolávací cenu, která činila 3,8 milionu korun. Sám Zrzavý podle ředitele galerie tento obraz označil za nejlepší ze svých bretaňských motivů. Také u Pruchova oleje Chalupa s kvetoucími stromy z roku 1914 kupci v dražbě značně překročili vyvolávací cenu. Ta činila 1,2 milionu.

Zřejmě nejnapínavější souboj ale dražitelé přímo v síni i po telefonu svedli podle Trnky o rozměrnou olejomalbu Jana Koblasy z roku 1965 bez názvu. Z vyvolávacích 600 000 korun se cena vyšplhala až na téměř 1,5 milionu. „Jedná se tak o nový suverénní Koblasův aukční rekord,“ sdělil ředitel aukční síně.

Aukce v síni European Arts v sobotu nabídla více než dvě stovky děl, převážně obrazů. Mezi jejich autory byla kromě Zrzavého a Pruchy i další známá jména jako František Kupka, Toyen nebo Joža Uprka. Kupci při aukci utratili celkem 38 milionů korun.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...