Frittata s těstovinami a cuketou
Frittata je italská silnější omeleta pečená oboustranně, ve které zužitkujete i jiné zbytky již uvařených potravin – brambory, luštěniny, uzeniny, ztvrdlé sýry i povadlou zeleninu.
- 200 gr. již uvařených špaget (či jiných těstovin, včetně těch již smíchaných s omáčkou)
- 6 vajec
- 2 cukety
- 50 ml mléka
- máslo
- sůl
Cukety umyjte, očistěte, nakrájejte na kolečka a smažte dozlatova na pánvi s trochou másla a soli. Smíchejte vajíčka s mlékem, sýrem a špetkou soli. Jakmile budou cukety vláčné, přidejte k nim těstoviny, promíchejte a přilijte vaječnou směs. Opečte frittatu z obou stran buď na pánvi (otáčejte opatrně, pomozte si talířem) nebo v troubě a servírujte ji teplou.
Minestrone
Italská polévka Minestrone má na tisíc podob, a proto je skvělým „záchranářským“ receptem. V zimě přidejte trochu pancetty nebo slaniny, v sezoně zeleninu vesele obměňujte, pokaždé bude polévka jiná. Základní verzi můžete doplnit třeba zbytkem uvařené luštěniny, trochou těstovin nebo rýží ze dna sáčku. Doporučení: uvařte polévky vždy raději víc.
- mrkev
- řapíkatý celer
- cibule
- 2 brambory
- sezónní zelenina (cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel...)
- 1 lžíce rajského protlaku
- česnek
- pesto nebo čerstvá bazalka
- parmazán
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup: Zeleninu nakrájejte na libovolně velké kousky. Na troše oleje opečte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte brambory a ještě chvíli opékejte. Do tohoto základu přidávejte postupně zeleninu od té tvrdší, kořenové, až po měkkou. Cuketu vhoďte až těsně před koncem. Přidejte rajčatový protlak a naposledy krátce zarestujte.
Zalejte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte asi 10 až 15 minut. Na talíře rozdělte polévku spolu s luštěninou nebo těstovinami a dozdobte parmazánem, pestem nebo jen čerstvou bazalkou.
Tagliatelle s omáčkou z přezrálých rajčat a paprik
Z polámaných těstovin ze dna sáčku lze vyrobit pochoutku, nad kterou by zajásal nejeden Ital. Zajímavý akcent ke sladkosti rajčat a paprik vytvoří naklíčená ředkvička. Nenechte se odradit časem přípravy omáčky, jen tak se šťáva ze zeleniny zkoncentruje, zkaramelizuje a poskytne chuťově bohatý zážitek. Skvělá je i zastudena třeba jako dip. Nebojte se proto tímto způsobem zpracovat větší množství této rajské letní zeleniny.
Zachraň jídloZachraň jídlo je nezisková organizace založená v Praze v roce 2013. Jejím posláním je ve společnosti rozproudit debatu o plýtvání potravinami, vzdělávat a nabízet řešení všem aktérům ve výrobě, distribuci a spotřebě jídla. Do povědomí veřejnosti vstoupila např. díky akcím Hostina pro tisíc v září 2013 a o rok později happeningem Tisíc kilo. |
- tagliatelle nebo jakékoliv jiné těstoviny či jejich úlomky
- 300 g rajčat
- 2 červené papriky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 dl olivového oleje
- rukola
- pražená semínka
- klíčky ředkvičky
Ve větším rendlíku či hlubší pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a na něm nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli s rozmáčknutými stroužky česneku. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky, přidejte olivový olej a nechte omáčku pomalu vařit až 1,5 hodiny. Ke konci omáčku dolaďte solí a pepřem. Před koncem přípravy omáčky uvařte těstoviny na skus, sceďte je a vhoďte rovnou k rajčatové směsi. Přendejte na talíř a dozdobte zbylými ingrediencemi. My jsme použili rukolu ze zahrádky, pražená semínka a naklíčenou ředkvičku. Vy se nebojte zapojit kousky tuňáka, středomořskou bylinku nebo olivy. Prostě to, co právě nabídne vaše spíž či lednice.
Játra na červeném víně s jablky restovanými na medu
- 500 g drůbežích jater
- 200 g jablek
- asi 250 ml červeného suchého vína
- snítka rozmarýnu a tymiánu
- 5 posekaných lístků šalvěje
- olej nebo máslo
Na pánvi rozehřejeme máslo v půlcentimetrové vrstvě. Přidáme jablka a restujeme do zhnědnutí. Mezitím játra omyjeme, očistíme a zasypeme tymiánem zbaveným větviček. Po orestování jablek přidáme med, část vína, šalvěj a zavaříme. Takto upravená jablka dáme z pánve stranou. Pánev znovu rozpálíme, přidáme zbytek oleje a vložíme přichystaná játra. Orestujeme jen tak, aby se zatáhla. Podlijeme zbylým vínem, přidáme bylinky, jablka, zakryjeme a dusíme do vyvaření vína na čtvrtinu.
Kam na jablka?V jednom z největších vysočanských sadů Na Klíčově roste od druhé světové války mnoho řádků jabloní, které dnes rodí neuvěřitelně sladká a šťavnatá jablka. Pokud je však nikdo nesesbírá, opadají. Kdokoliv přitom může přijít s vlastním pytlíkem či síťovkou natrhat si chemicky neošetřovaná jablíčka do štrúdlu nebo jen tak na chroupání. |