Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Na Zvíkově padl verdikt: Nejlepší ležák z minipivovarů vaří v Jihlavě

Pivo

  10:17
ZVÍKOVSKÉ PODHRADÍ - Stovka degustátorů hodnotila o víkendu 639 přihlášených piv od 151 pivovarů. Z největšího klání minipivovarů u nás Jarní ceny českých sládků si nejvíc metálů odnesl Jihlavský radniční právovárečný pivovar a Zámecký pivovar Frýdlant.

Cena za první místo za nejlepší český světlý ležák putuje do Jihlavy. foto: Daniel Šabík

Poprvé ve dvanáctileté historii největšího klání minipivovarů u nás Jarní ceny českých sládků ležel v širém okolí hostitelského Pivovarského dvora Zvíkov sníh. Zastydlé jaro ale nezabránilo v účasti rekordnímu počtu přihlášených pivovarů a degustovaných vzorků.

Soutěžit přijelo letos 151 pivovarů (loni 142), které poslaly k posouzení 639 piv (loni 614). Tradičně nejvíce obsazeným stylem byly ležáky, kterých sládkové vyslali do degustace 153 (loni 135).

Tři metály pro Frýdlant a Jihlavu

Tři medaile si odvezl loňský vítěz Zámecký pivovar Frýdlant (loni bodoval čtyřikrát) a sládková Barbora Kracíková z toho měla upřímnou radost. „Přeci jen se prosadit jako žena mezi sládky není žádná sranda. O to víc mě to těší,“ pronesla při večerním vyhlašování vítězů sympatická sládková.

400: Počet minipivovarů překročil další magickou hranici. A dál přibývají

Stejný počet metálů získal i Jihlavský radniční právovárečný pivovar, který získal za své pivo PIVX první místo i v nejprestižnější a nejvíce obsazené kategorii světlých ležáků.

Kompletní výsledky ve všech 15 kategoriích jsou ZDE

Mezi pivovary, které získaly víc než jedno ocenění byla i dobřanská Modrá hvězda, jejíž sládek Petr Petružálek, dá se říci jen s hodně malou nadsázkou, nechybí nikde, kde se dá něco vyhrát.  

Tentokrát uspěl na třetím místě se svým Dobřanským svatým Vítem v kategorii speciálních silných piv a pivem Black IPA na druhém místě v kategorii India Black Ale.

„Já už to tak moc neberu, hlavně, že to lidem chutná,“ pronesl Petružálek v jedné z přestávek během degustací, aniž v té době ještě tušil, jak tentokrát jeho piva dopadnou.

Na vítězi se musí shodnout všichni

Hodnotit takové množství vzorků je i pro stovku zkušených lidí z oboru stále náročnější, takže letos poprvé byla soutěž dvoudenní. 

Zlaté pivní pečetě získaly Bernard, Heineken, Černá Hora i Budvar

Už tradičně se hodnotilo po „americku“ konsenzem, to znamená, že každá komise v čele s kapitánem se musí dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

Aby hodnocení bylo ještě objektivnější, posuzuje finále čtyř nejobsazovanějích kategorií (světlý ležák, polotmavý ležák, polotmavý speciál a IPA) komise, složená ze zástupců velkých průmyslových pivovarů (letos Budvaru, Staropramene, Platanu a Holby), tedy dalo by se říci - konkurentů k posuzovaným minipivům.

 „Jen velmi málo piv neodpovídalo standardům, a i nezávislá komise složená ze zástupců velkých pivovarů konstatovala, že vzorky byly velmi kvalitní a vyrovnané,“ pochvaluje si Jan Šuráň, prezident pořádajícího Českomoravského svazu minipivovarů.

Zatímco se v konferenční místnosti pivovaru Zvíkov degustovalo, v lokále se vedly řeči.

Jarní cena českých sládků se postupně stala renomovanou přehlídkou i příležitostí k setkávání lidí kolem piva. Pořadatelé skromně tvrdí, že je největší degustační soutěží piv z minipivovarů v Evropě.

„Byl to opět šrumec, ale nás to baví,“ komentoval víkendové hemžení domácí pán a spolumajitel Zvíkova Michal Voldřich. 

Rarášek na hrad

Zvíkov, který vznikl nedaleko známého hradu u soutoku Vltavy s Otavou v roce 1993 jako jeden z prvních porevolučních minipivovarů u nás, ročně uvaří na tisíc hektolitrů piv.

Místní piva mají glanc a Zvíkov ani letos neodešel z degustací s prázdnou - jeho jedenáctka Zvíkovský rarášek obhájila loňské první místo v kategorii pšeničných piv.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...