Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Alice Nellis točí 'poněkud romantickou komedii'

Kultura

  15:12
PRAHA - Režisérka a scenáristka Alice Nellis natáčela na pražských Vinohradech další záběry celovečerního filmu nazvaného Perfect Days aneb I ženy mají své dny.

Alice Nellis (archivní foto z roku 2007). foto: Lidové noviny

Námětem je oblíbené téma zralé úspěšné ženy, která má všechno - jen nestihla založit rodinu. Film vzniká podle stejnojmenné divadelní hry skotské dramatičky Lizy Lochheadové, kterou Nellis nastudovala v roce 2003 v pražském Divadle Na zábradlí; derniéru měla až loni v červnu. Podle režisérky je příběh pochopitelně stejný, ale příhody, o nichž si hrdinové inscenace jen vyprávěly, se teď objeví na plátně.

Zuzana Bydžovská ztvárnila v divadelní hře Perfect Days hlavní roli

"Poněkud romantická komedie tak bude mít ironickou nadsázku, romantika se objeví i v okamžicích, kdy ji diváci nečekají," uvedla režisérka, kterou ohlas divadelní inscenace překvapil. Romantické myšlenky se prý objeví nahlížené až v té realitě.

Perfect Days aneb I ženy mají své dny

Alice Nellis obsadila hlavních rolí Ivanu Chýlkovou, Zuzanu Bydžovskou, Zuzanu Kronerovou, Ondřeje Sokola, Boba Klepla, Jana Vondráčka a Marthu Issovou. V kinech se snímek objeví 24. listopadu, jeho producentem je Rudolf Biermann ze společnosti IN Film.

Podle autorky hry není tento příběh feministický, ale ženský. "Prostě ho napsala žena a ženu dosadila jako hlavní postavu. Pokud by slovo feminismus mělo definovat boj za rovnoprávnost a jakýsi kritický pohled vůči mužům, což není to správné vysvětlení, ale většinou se to tak myslí, tak to není o tom. Autorka tím textem nejvíc kritizuje sama sebe, to, co ženy se sebou provádějí, proč pak mají pocit, že muži nestojí za nic," řekla Alice Nellis.

Alice Nellis

Jejím prvním autorským celovečerním filmem bylo před jedenácti lety Ene bene, které zvítězilo na MFF v San Francisku. O dva roky později vyhrál film Výlet Českého Lva za nejlepší scénář, cenu kritiků a byl úspěšný i v zahraničí - dostal se do distribuce v téměř dvaceti zemích. Její Tajnosti získaly Českého lva za Nejlepší film a kameru a snímek Mamas&Papas byl oceněn mimo jiné na festivalu v New Yorku.

Příběh začíná čtyřiačtyřicátými narozeninami hlavní hrdinky. Nedostane k nim velkou kytici, zato však přáníčko od bývalé švagrové, trapný vzkaz v rozhlasovém pořadu od bývalého manžela, krém na vrásky od homosexuálního kamaráda Richarda a dárkový striptýz od své nevyzpytatelné matky. Přáníčko si doma vystaví, při vzkazu se rozpláče a striptéra jí Richard přebere.

Přitom má skoro všechno: vlastní televizní pořad, kadeřnický salon, byt s terasou, svobodu - jen dítě jí chybí. A tak je začne plánovat se stejnou vervou, s níž budovala svůj podnik i své vlastní já.

Zuzana Bydžovská a Martin Zbrožek v divadelní hře Perfect Days (Divadlo Na zábradlí)

Podle režisérky nebylo komplikované psát filmový scénář, autorka to prý nezažila poprvé, byla zvyklá na změny a přístupná jim. "Liza je normální a chápavý člověk, ví, co to znamená. Když jsem se s ní bavila, tak mi svým způsobem dala volnou ruku. I proto ji pozveme na premiéru. Otázkou je, zda přijede," dodala Nellis.

Autoři: ,