Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Bobby McFerrin v Brně rozezpíval publikum

Kultura

  21:32
BRNO - Americký improvizátor Bobby McFerrin opět rozezpíval své publikum, tentokrát plnou sportovní halu Vodova v Brně. Jeho sólové vystoupení se spoustou interakce s publikem zhlédlo asi 5000 lidí, stovka se jich vešla přímo na pódium a sledovala zpěváka vystupujícího civilně v džínách a tričku z bezprostřední blízkosti. McFerrin ve sportovní hale zazpívá také ve středu.

Koncert Bobbyho McFerrina v Brně foto: ČTK

Show Bobbyho McFerrina se od koncertů, které obyčejně hostí velké sportovní haly, v mnohém liší. Zpěvák vystupuje bez doprovodných hudebníků a střídá improvizované skladby se známými písněmi různých žánrů v osobitých úpravách. V úterý zazněl například slavný bluesový standard Sweet Home Chicago a hit Johnnyho Nashe I Can See Clearly Now.

Bobby McFerrin a jeho improvizace s Danem Bártou


Koncert přestává být sólovou exhibicí v okamžicích, kdy McFerrin aktivně zapojí publikum. Tentokrát rozdělil publikum do dvou táborů, které nechal zpívat jednoduché melodické fráze. Jejich střídání řídil lehkými pohyby rukou i poskakováním z místa na místo.

Několik zájemců z publika McFerrin přizval k duetům, mezi nimiž zazněl i jeho největší hit Don´t Worry, Be Happy. Jednou zpěvák učinil z dámy středního věku sólovou tanečnici, která se na pódiu pohybovala podle jeho zpívaných pokynů.

U Beatles se Češi nechytali
Ne vždy ale publikum McFerrinovým nárokům stačilo. Například v písni I Want You od Beatles se lidé "nechytali" a zpěvák raději
přešel k jiné skladbě.

Bobby McFerrin komunikuje s brněnským publikem

McFerrin má podle odborníků originální pěvecký styl a působivým způsobem využívá svůj hlasový rozsah čtyř oktáv. Jeho vystoupení jsou založená na improvizaci a nenuceném zapojení publika. Fenomenální zpěvák a desetinásobný držitel Grammy svým repertoárem zasahuje do popu, jazzu, klasiky i lidové hudby. Je také uznávaným dirigentem, skladatelem filmové hudby a vášnivým zastáncem povinné hudební výchovy ve školních osnovách. V Česku už odzpíval několik úspěšných koncertů.

JazzFest Brno

Oba koncerty McFerrina jsou prologem desátého ročníku hudebního festivalu JazzFest Brno, který se koná v dubnu. Fanoušci s předstihem vykoupili všechny lístky na úterní večer, hala tak byla plná. Druhé vystoupení následuje ve středu a stále lze ještě sehnat vstupenku, uvedl za pořadatele dramaturg Vilém Spilka.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...