Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bonamassa, Gabriel, Trufaz... Jaké koncerty náš čekají přístí měsíc?

Kultura

  16:00
Následující týdny si na své přijdou milovníci jazzu, kytary, rocku i alternativy. Nabitý podzim nabízí zvučná jména současné hudební scény.

Joe Bonamassa vystoupil v pražské Tipsport Aréně na Výstavišti foto: ČTK

Blixova intimní zpověď

Leadr kapely Einstürzende Neubauten Blixa Bargeld vystoupí 28. 9. v pražském klubu Pilot společně s industriálně-rockovým kytaristou Teho Teardem. Hudebníci se poprvé setkali v roce 2009 při práci na hudebně divadelním kuse Ingiuria a pracovali spolu i na písni k filmu Romana Polanskeho .A Quite Life. V Praze představí společné album Still Smiling, na kterém pracovali téměř dva roky.

Mistři kytary i norská "femme fatale"

Na přelomu září a října zažije Praha návštěvu dvou kytarových virtuosů: jako první vystoupí 29. 9. ve Velkém sále pražské Lucerny trojnásobný držitel Grammy Steve Vai v rámci svého turné Story of Light Tour 2013. Turné probíhá na podporu sólového alba Story Of Light, jež vyšlo v roce 2012 a je prvním studiovým albem slavného kytaristy za posledních sedm let.

O pár dní později, 5. října, rozezní svůj nástroj v Kongresovém centru o generaci mladší John Bonamassa. Jeden z nejlepších kytarisů své generace, který už ve dvanácti letech předskakoval na koncertě B. B. Kinga, vydal zatím třináct samostatných alb a hovoří se o něm jako o nástupci Erica Claptona nebo Jeffa Becka.

Písničkářskou linii zastoupí norská zpěvačka Ane Brun, která si pro svou první návštěvu v Česku vybrala Palác Akropolis. 22. října tam předvede svůj výjimečný hlas v rámci koncertní série nazvané Femme Fatale. Na severu Evropy je Ane Brun už několik let hvězda první velikosti, přesto její písně s kořeny ve folkových baladách neztrácejí nic ze své křehkosti. Na kontě má šest studiových alb, tři norské Grammy a spolupráci s José Gonzálesem i Peterem Gabrielem.

Erik Truffaz se vrací do Olomouce

Jeden z nejzajímavějších evropských trumpetisků, mísící se své hudbě jazz s elektronikou a hip hopem, drum'n'bass s reggae, popové pasáže i nasamplované rockové kytary, zahraje 9. října v olomouckém Jazz Tibet Clubu, který svým koncertem otevíral po rekonstrukci před dvěma lety. "Miles Davis acid jazzu" vystoupí se svým Quartetem. 

Další jazzový zážitek slibují norští Jaga Jazzist, kteří přijedou 3. října zahrát do pražské Lucerny. Tito "jazzoví Vikingové" vydali nedávno novou desku Live with Britten Sinfonia, kterou v Praze představí společně se City of Prague Philharmonic Orchestra.

Pixies bez Kim, zato dvakrát a s novým songem

Britské legendě alternativního rocku je pražská Lucerna malá - koncert ohlášený na 10. října je už totálně vyprodaný, proto pořadatelé přidali i den následující - 11. října. Pixis už v květnu oznámili odchod zpěvačky Kim Deal, přesto jsou zbylí členové připraveni vyrazit na turné, které odstartuje 29. září v Paříži. Představí na něm i píseň Bagboy, první nový song po devíti letech. 

Návrat legendy

Po reedici svého slavného alba So se Peter Gabriel rozhodl přidat i výroční turné, v jehož rámci navštíví 10. října pražskou O2 Arenu. Album So vyšlo v roce 1986 a stalo se jednou z nejdůležitějších desek tohoto období i celé historie populární hudby. Jen v USA se ho prodalo přes 5 milionů, hitem se stala skladba Sledgehammer a zabodovaly i další písně, například In Your Eyes, Big Time nebo duet s Kate Bush Don’t Give Up-

Autor: