130 let
Killers of the Flower Moon. Leonardo DiCaprio je jednou z hvězd nového filmu...

Killers of the Flower Moon. Leonardo DiCaprio je jednou z hvězd nového filmu Martina Scorseseho, který se v Cannes představil mimo soutěž. | foto: ČTK

Cannes prověřuje americké hvězdy. Často se setkávají jen s vlažným přijetím

Kultura
  •   17:00
Filmový festival v Cannes má za sebou první týden a množství hvězdných okamžiků, z velké části díky letošní silné americké přítomnosti. Ne vždy ale odmění slavné hosty bezvýhradným nadšením.

Oddechnout si mohl už na počátku festivalu herec Johnny Depp, kterého při jeho comebacku (který on sám odmítl tak označovat) vítaly davy příznivců a publikum zahajovacího filmu Jeanne du Barry – Králova milenka od francouzské režisérky Mawenn jej odměnilo vřelým potleskem.

Se znatelně menším nadšením se potkala mainstreamová atrakce letošní přehlídky, snímek Indiana Jones a nástroj osudu, pátý díl slavné série s Harrisonem Fordem v hlavní roli (a první snímek ze série, který nerežíroval Steven Spielberg). Světová premiéra očekávaného hitu si podle serveru Variety vysloužila jen vlažný potlesk, akční scény a vtipné průpovídky herečky Phoebe Wallerové-Bridgeové, představitelky hlavní ženské role, se v sále setkaly spíše s nevýraznou reakcí a při některých částech 142 minut dlouhého snímku bylo slyšet, jak si nezaujatí diváci ve francouzštině šeptají.

May December. Natalie Portmanová, Charles Melton a Julianne Mooreová doprovodili v Cannes soutěžní snímek Todda Haynese

Dalším nesoutěžním americkým příspěvkem v programu letošní přehlídky je nový snímek veterána Martina Scorseseho – a jeho úplně první western. Kriminální drama Killers of the Flower Moon s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích se dočkalo bouřlivého mnohaminutového potlesku vestoje.

Další potlesk přišel poté, co režisér Scorsese poděkoval „všem, kteří byli s filmem spojeni, včetně svých starých kamarádů Boba a Lea“, a Osedžům, příslušníkům indiánského kmene, o nichž snímek pojednává. Film natočený podle bestselleru Davida Granna je kriminálním příběhem založeným na skutečnosti, odehrává se ve 20. letech 20. století v Oklahomě a popisuje sériové vraždy členů bohatého kmene, které vyvolaly rozsáhlé vyšetřování FBI.

Jennifer Lawrenceová dává hlas afghánským ženám

Přímo v hlavní festivalové soutěži se představil snímek Todda Haynese May December, kde Julianne Mooreová hraje hvězdu, která před lety prožila bulvárem sledovaný vztah s výrazně mladším mužem. Minulé události se začnou připomínat v okamžiku, kdy ji s

amotnou má ztvárnit hollywoodská herečka v podání Natalie Portmanové. Další ze slavných amerických hereček, které se letos v Cannes představily, je Cate Blanchettová. Ve snímku The New Boy, který soutěží v sekci Un certain regard, zvárnila excentrickou australskou jeptišku, která se ve 40. letech minulého století ujala domorodého chlapce s mimořádnými schopnostmi. I v tomto případě ale zprávy hovoří o pouze vlažném přijetí.

Silný snímek přivezla do Cannes herečka Jennifer Lawrenceová, tentokrát ovšem v roli producentky. V roce 2021, když se v Afghánistánu vrátil k moci Taliban, se společně s producentem Justinem Ciarrocchim rozhodla oslovit afghánskou filmařku, která by natočila dokument o drastické proměně životních podmínek tamních žen. Režisérkou filmu Chléb a růže, který se v Cannes představil zvláštní projekcí, je Sahra Mani, jež nyní žije ve Francii. „Tento film přináší poselství od žen v Afghánistánu: buďte prosím hlasem těch, kdo jsou umlčeni pod diktaturou Talibanu,“ uvedla autorka při premiéře.

Autor: ČTK