130 let
Karel Šiktanc (vpravo) se spisovatelem Petrem Hruškou, jenž o Śiktancovi napsal monografii Někde tady.

Karel Šiktanc (vpravo) se spisovatelem Petrem Hruškou, jenž o Śiktancovi napsal monografii Někde tady. | foto: ČTK

Doporučujeme

Cenu Jaroslava Seiferta získal Karel Šiktanc

Kultura
  •   19:00
PRAHA - Básník Karel Šiktanc je letošním laureátem nejvýznamnější české literární ceny, jež nese jméno Jaroslava Seiferta. Včera, v předvečer stodesátých Seifertových narozenin, oznámil jméno laureáta zakladatel Nadace Charty 77, jež cenu zaštiťuje, František Janouch.

Čtyřiaosmdeátiletý Karel Šiktanc, jenž je považován za klasika české poezie, je prvním laureátem, který obdržel cenu podruhé: v roce 1989 mu bvla přiřčena ještě coby proskribovanému spisovateli. Druhé ocenění porota pod vedením literárního historika Jiřího Brabce zdůvodnila neutuchajícím úsilím o "hledání nových možností osobitého básnického jazyka", jež přináší i Šiktancova poslední sbírka Nesmír.

LOŇSKÝM VÍTĚZEM SE STAL JÁCHYM TOPOL, VÍCE ČTĚTE ZDE

Laureát převezme cenu a premii 250 tisíc korun od finanční skupiny Pioneer Investments. Ceremoniál proběhne ve čtvrtek 13. října 2011 v rezidenci primátora v Praze.      

Druhá polovina 20. století

Karel Šiktanc (nar. 1928) patří k nejvýraznějším českým básníkům posledního půlstoletí. Jeho tvorba neustala ani v letech sovětské okupace, kdy bylo jeho dílo vyřazeno z veřejných knihoven a jeho nové rukopisy byly odkázány na samizdat a exil, zatímco v oficiálních nakladatelstvích šanci neměly. Po roce 1989 stál krátce v čele Obce spisovatelů. Ke čtenářům se vrátil jako básník a nově se představil také jako autor pohádek, které postupně vyšly ve třech knižních svazcích. Vytvořil vlastní nezaměnitelný styl, básnickou zkratku i vypravěčské gesto.

ČTĚTE VÍCE:

Cena Jaroslava Seiferta (vyhlášená v roce 1986 ve Stockholmu a v roce 1990 přenesená do Prahy) se uděluje za vynikající slovesné dílo zveřejněné v posledních třech letech, případně za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. O udělení letošní Ceny Jaroslava Seiferta rozhodla nezávislá porota pod vedením literárního historika a kritika Jiřího Brabce. V porotě dále zasedli: Michal Bauer, Pavel Dominik, Libuše Heczková, Marie Jirásková, Jiří Peňás a Michael Špirit a bez hlasovacího práva František Janouch, předseda správní rady Nadace Charty 77.

Autor: