130 let
John Vanderslice

John Vanderslice | foto: Billions.com Press ArchivReprofoto

Českou premiéru si v Praze odbude hudebník John Vanderslice

Kultura
  •   8:36
PRAHA - Soustem pro fanoušky současného indie rocku bude dnes, v úterý 13. října v strahovském Klubu 007 společný koncert tří neokoukaných formací. Ani montrealští Plants & Animals, ani Thank You z Baltimore u nás zatím nikdy nehráli. Svojí českou premiéru bude mít konečně i John Vanderslice.

Kromě toho, že John Vanderslice má na svém kontě k dnešku celkem sedm desek (poslední Romanian Names vyšla letos na labelu Dead Oceans), šéfuje tenhle vášnivý amatérský fotograf od roku 1997 taky sanfranciskému studiu Tiny Telephone, vypravenému komplet analogovým vybavením. Tiny Telephone se stalo útočištěm pro nahrávání mnoha vůbec ne marných kapel: namátkou Death Cab for Cutie, Okkervil River a např. na ceněné desce Gimme Fiction od texaských Spoon je Vanderslice podepsán jako producent. Kromě vlastní sólokariéry je Vanderslice taky členem uhrančivého písničkářského projektu The Mountain Goats se souputníkem Johnem Darniellem.

Trojice Thank You z Baltimore představuje spíš mladou krev ve společnosti renomovaných muzikantů a muzikoznalců z party kolem legendárních Tortoise. Chlapíci z Thank You hrají divokou experimentální muziku, která kromě postrockových postupů absorbovala i jazzující momenty a tribal rytmiku. Nehrají k nedělní siestě ani k diskotékovému křepčení a nejsou pro každého.

Kanaďani Plants & Animals jsou asi nejméně protřelým spolkem, který tenhle večer zavítá na Sedmičku. Vydali vloni zatím jediné album Parc Avenue, ale okamžitě za něj sklidili množství nadšených ohlasů. Předkládají docela snadno stravitelné folk-popové retro, ale na to aby byli jen jednou z mnoha revivalových kapel Neila Younga mají naštěstí i dost původní rukopis. Plants and Animals jsou psychedelickým ódérem a porcí melancholie vybavená, ale v podstatě prosluněná kytarová záležitost se zdravým jádrem.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás