Neděle 26. května 2024, svátek má Filip
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Chůze v šeru a po špičkách. Ve Ville Pellé se představí ilustrátorka Alžběta Skálová

Kultura

  17:00
Od tohoto pátku 28. 6. představuje v Galerii Villa Pellé malířka, grafička a ilustrátorka Alžběta Skálová v dosud největším rozsahu svou volnou tvorbu včetně velkých akrylových maleb na plátně. Výstava s názvem Chůze v šeru je doplněna její imaginativní a ceněnou tvorbu ilustrační, která v expozici bude ukázána v celém tvůrčím procesu od skicáků po originály ilustrací a přípravných kreseb.

Alžběta Skálová, Krajina se Sitnem, 2014. foto: VILLA PELLÉ

„Živnou půdou její tvorby je realita všech míst, kde se pohybuje – ve volné přírodě, v důvěrně známé krajině nebo uvnitř, v intimitě domova a míst, kde žije a odkud také vycházejí příběhy jejích ilustrací,” říká k pracím Alžběty Skálové kurátor Jan Rous a dodává: „Uvnitř znamená současně to, co skrývá mysl i tělo, kterými pronikne vjem a začne žít svým životem, podpořen imaginací či snem. Obojí, tedy vnější a vnitřní, se týká volné tvorby i ilustrace.”

Alžběta Skálová. Výstava Modré hoře Plamene.
Alžběta Skálová, Zázrak.

Její knihy získaly vedle přízně malých i velkých čtenářů také řadu ocenění, včetně nejkrásnější knihy roku 2010 za autorskou knihu Péťa medánek, českou Magnesii Literu a White Ravens, udělovanou mnichovskou Internationale Jugendbibliothek, za další vlastní knihu Pampe a Šinka.

Alžběta Skálová (*1982) studovala na VŠUP v Praze v Atelieru filmové a televizní grafiky u prof. Jiřího Barty a absolvovala v Atelieru grafiky a ilustrace doc. Juraje Horvátha v roce 2008. Její práce je spojena zejména s nakladatelstvím Baobab, byla zakládající členkou sdružení Kopr, které vydávalo autorské knihy a sborníky, stála také u zrodu značky NaPOLI, která se zaměřuje na autorskou papírovou produkci. Chůze v šeru ve Villa Pellé je její osmou autorskou výstavou, kromě toho se zúčastnila desítek společných expozic u nás, na Slovensku, v Itálii, Německu i Japonsku.

Alžběta Skálová
Chůze v šeru


Villa Pellé 
28. 6. 2019 – 14. 9. 2019
Vernisáž proběhne 27. červnu

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...