Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Chyba za chybou do rytmu jazzu. Kovboj Bebop snahy o inovaci přecenil

Posádka lodi Bebop - Faye, Spike a Jet. foto: NETFLIX

Recenze
Streamovací gigant uvedl dlouho očekávaný akční seriál Kovboj Bebop na motivy stejnojmenného japonského animovaného seriálu (anime) z roku 1998. Co ale funguje namalované, to dost dobře nemusí fungovat v hrané podobě. Snaha překvapit i fanoušky původního dílka se nesetkává s kladnou odezvou.
  5:00

Začíná to slibně. Vesmír v blízké budoucnosti křižují opulentní koráby a na palubě jednoho z nich, přepychového kasína, se bez pozvání objevují lovci odměn Spike Spiegel (John Cho) a Jet Black (Mustafa Shakir). Lovci, kterým se v seriálovém vesmíru říká kovbojové, mají spadeno na nechvalně proslulého gangstera. Následují nápaditá akční sekvence, drsné hlášky, černý humor a díra proražená do trupu lodi od ručního kanónu. Hned poté se o slovo hlásí první problémy. 

Kovbojové z Bebopa, jak se jmenuje jejich zastaralá vesmírná loď, vyvádějí alotria ve stylu kombinace detektivek Raymonda Chandlera a krvavých spektáklů Quentina Tarantina. I přes jistě úctyhodný rozpočet, který ale Netflix zpravidla neuvádí, některé pasáže působí lacině a příběhové linky nedodělaně. Děje jednotlivých dílů vycházejí přímo z anime předlohy, ale vždy se změnami k horšímu. 

Seriál Cowboy Bebop (2021).
Seriál Cowboy Bebop (2021).

Největším hříchem hraného Kovboje Bebopa je drastické přepracování jednotlivých postav. Drsnému Jetovi v netflixovském podání nadělili rodinu v podobě odloučené manželky a malého dítěte, okatou a zbytečnou snahu scenáristů víc diváka k postavě připoutat. Z ústředního padoucha Viciouse (Alex Hassell) je hloupá a zženštilá karikatura předlohy „vyšperkovaná“ otřesným hereckým výkonem Hassella. Závěrečný příběhový zvrat, o kterém se hojně debatuje na sociálních sítích, pak musel svou nelogičností naštvat i ty nejodolnější diváky.

Pod hudebním doprovodem je stejně jako u původního seriálu podepsaná japonská skladatelka Jóko Kannoová. Znovu jde o jeden z největších kladů celého díla. Chytlavý mix jazzu a swingu originálně podtrhuje i akční scény nejednoho diváka určitě napadne, proč obdobný podkres nemají i některé hollywoodské akční trháky. Velmi povedený je i český dabing.

Kovboj Bebop mohl být senzací, kdyby se nesnažil měnit měnit před dvacet let staré pořádky. Snaha o inovaci je jistě chvalitebná, ale nesmí se tak dít na úkor značky. Tuhle posádka Bebopa ulovit nezvládla. 

Kowboj Bebop - Lovec odměn

Akční / Dobrodružný / Komedie / Sci-Fi

USA, 2021, 8 h 54 min (Minutáž: 38–60 min)
Tvůrci: Christopher L. Yost
Režie: Michael Katleman, Alex Garcia Lopez
Scénář: Jennifer Johnson, Christopher L. Yost, Sean Cummings, Vivian Lee, (více)
Kamera: Jean-Philippe Gossart, Dave Perkal, Thomas Burstyn
Hudba: Jóko Kannoová
Hrají: John Cho, Alex Hassell, Daniella Pinedová, Elena Satinová a další.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...