Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Colin Firth: Další muž v obleku mi nevadí, ale příště klidně vyskočím z dortu

Kultura

  11:00
BERLÍN - Colin Firth a Jude Law si zahráli hlavní role ve filmu Genius, dalším z celkem osmnácti soutěžních filmů, který byl včera představen na filmovém festivalu v Berlíně. Film, který vypráví o zvláštním přátelství spisovatele Tomase Wolfa (Law) a jeho editora a nakladatelského redaktora Maxe Perkinse (Firth), je hraným debutem známého britského divadelního režiséra Michaela Grandagea. Na tiskové konferenci Firth žertoval, že mu sice nevadilo hrát „dalšího serózního muže v obleku“, ale pokud by mu to některý režisér nabídl, klidně si oblékne Boratovy mankiny nebo vyskočí z dortu.

Colin Firth a Jude Law v Berlíně na tiskové konferenci k filmu Genius. foto: ČTK

Příběh o osudovém spojenectví, spolupráci, přátelství i nedorozumění mezi dvěma výjimečnými osobnostmi literárního světa 20. let minulého století natočil jako svůj první hraný film uznávaný britský divadelní režisér Michael Grandage podle románu A. Scotta Berga Max Perkins: Editor of Genius. Scénář napsal dramatik a scenárista John Logan (stojí například i za bondovkami Skyfall a Spectre).

Hlavní postavou, jehož optikou je dění ve filmu nahlíženo, je editor Max Perkins - tichý, nenápadný, spíše uzavřený muž, který miluje svou práci v nakladatelství i svoji rodinu. S manželkou Louisou (Laura Linney) mají pět dcer, a možná právě absence dlouho marně očekávaného syna přispěje k výjimečnosti vztahu, který si Max vytvoří se začínajícím spisovatelem Tomasem Wolfem. Když na stole Maxovy kanceláře přistane rukopis dosud neznámého autora, má už tento významný editor na kontě spolupráci s takovými jmény jako je Ernest Hemingway nebo Francis Scott Fitzgerald, kterým oběma dopomohl k úspěchu.

Colin Firth a Jude Law ve filmu Genius.

Autobiografický román Thomase Wolfa, původně nazvaný O Lost, zaujme Perkinse natolik, že se rozhodne s poněkud excentrickým autorem pracovat. Společná práce je ale boj - o každé slovo, o každou stránku, o každý editorský škrt... Tichý a klidný editor a temperamentní, přecitlivělý autor tvoří na první pohled nekompatibilní dvojici, jejich společná třaskavá energie ale ve výsledku funguje a je i hlavním hnacím motorem filmu.

Námaha se oběma mužům vyplatí - společně vytvoří novou, upravenou a zkrácenou verzi románu, která vyjde pod názvem Look Homeward, Angel (K domovu pohleď, anděli) a zaznamená obrovský úspěch. Následuje druhá kniha, Of Time and The River (O času a řece), také silně upravená Perkinsem, a opět úspěch. Blízký vztah, který se během práce na románech mezi spisovatelem a jeho editorem vytvořil, získává postupně mnoho podob - od pracovní spolupráce přes přátelství až po náznak vztahu otce a syna. Později Wolfe začíná špatně nést, že jsou jeho úspěchy připisovány Maxovým editorským zásahům a odvrátí se od něj. Tím však jejich vztah nekončí...

Colin Firth, Jude Law, Laura Linney a Guy Pearceve pózují na tiskové konferenci k filmu Genius.

Je pozoruhodné, jak se režisérovi Michaelu Grandageovi podařilo z nepříliš filmově působícího námětu udělat téměř strhující příběh. Velkou zásluhu na tom má nejen vynikající scénář, ale také skvělé herecké výkony všech herců. Colin Firth svým nuancovaným projevem skvěle vystihl postavu „muže v pozadí“, který však hraje pro své svěřence zásadní roli. Koneckonců slovo génius v titulu filmu se může vztáhnout jak na spisovatele, tak na jeho editora, bez něhož by možná Wolfe zůstal na věky zapomenutý. Jude Law rovněž exceluje v roli excentrického autora, který ze sebe s grafomanským zápalech chrlí další a další stránky svého románu a zpočátku trpí při každém editorově škrtu. Dámskými protější jsou jim Laura Linney v roli Maxovy manželky a Nicole Kidman jako Wolfova přítelkyně a podporovatelka.

Colin Firth a Jude Law v Berlíně na tiskové konferenci k filmu Genius.
Colin Firth na tiskové konferenci k filmu Genius.
Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč