Pondělí 20. května 2024, svátek má Zbyšek
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Do kin přichází film o Sněhurce, která zápasí s býky

Kultura

  7:00
PRAHA - Deseti prestižními španělskými cenami Goya je ověnčen film Sněhurka: Jiný příběh, jehož distribuční premiéra se odehraje v rámci festivalu španělsky mluvené kinematografie La Película.

Sněhurka jako toreadorka. A proč ne? foto: AČFK

Sněhurka: Jiný příběh je druhým celovečerním filmem režiséra Pabla Bergera. Snímek získal deset prestižních cen Goya, udělovaných španělskou Akademií umění a kinematografických věd - mimo jiné  pro nejlepší film, za scénář, kameru, hudebu či herečku v hlavní roli. Film má také Stříbrnou mušli pro nejlepší herečku a Zvláštní cenu poroty na MFF San Sebastian.

Příběh filmu se odehrává v roce 1910, kdy je slavný matador Antonio Villalta těžce paralyzován po srážce s býkem. Jeho těhotná manželka, která tragédii sledovala, vzápětí zemře při porodu malé Carmen. Léta běží – k bezmocnému, leč stále bohatému muži se jako pijavice přisaje zlotřilá pečovatelka Encarna a stane se jeho novou manželkou. Carmen je vychovávána babičkou, ale po její smrti se musí vrátit k otci a maceše, která ji nejprve odsoudí k životu ve sklepení a po několika dalších dějových kotrmelcích i k smrti. Děvče však přežije (byť se ztrátou paměti) a je v divočině zachráněno partičkou trpaslíků, shodou okolností též zápasníků s býky. Pod jménem Sněhurka se v aréně sama proslaví, leč zákeřná macecha ještě neřekla poslední slovo.

Z filmu Sněhurka: Jiný příběh

„Náš film probouzí dítě, které se skrývá v každém z nás," říká o snímku režisér Pablo Berger. "Divák si bude připadat, jako by mi seděl na klíně a já mu vyprávěl příběh plný fantazie, dramatických okamžiků, hrůzy i černého humoru.“

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...