130 let
Martin Freeman ve filmu Hobit: Neočekávaná cesta

Martin Freeman ve filmu Hobit: Neočekávaná cesta | foto: Warner Bros.

Dokázal to. Režisér Peter Jackson dotočil Hobita

Kultura
  •   13:00
LOS ANGELES - Režisér Peter Jackson dotočil netrpělivě očekávané filmové zpracování románu Hobbit, který se odehrává ve fiktivní Středozemi stejně jako román Pán prstenů.

Filmové zpracování Pána prstenů přineslo Jacksonovi řadu ocenění. Filmová trilogie patří k nejnákladnějším i nejvýdělečnějším filmům historie a režisér si od dvoudílného Hobita slibuje podobný úspěch.

"Dokázali jsme to!" napsal na sociální síti Facebook Jackson po poslední klapce filmu. Natáčení obou dílů Hobita trvalo celkem 266 dní a nyní tvůrci zamíří do střižny.

Plný pytel problémů

Vzniku filmového Hobita předcházelo dlouhé období problémů, kdy Jackson nemohl sehnat dostatečné finanční zdroje, obtížně se domlouval s herci na honorářích a marně hledal režiséra, který by mu vyhovoval. Nakonec se natáčení ujal osobně, stejně jako v případě Pána prstenů. Natáčelo se opět na Novém Zélandu, i když studia Warner Bros. a New Line po neshodách s novozélandskými hereckými odbory zvažovala i jiné lokace, zejména východní Evropu.

Mladého Bilba Pytlíka v nové filmové sérii hraje Martin Freeman, známý například z britské verze seriálu Kancl nebo ze série Sherlock. Objeví se však i starý Bilbo v podání Iana Holma a jako Gandalf se stejně jako v Pánovi prstenů představí Ian McKellen.

První díl nazvaný Hobit: Neočekávaná cesta se v kinech objeví 13. prosince letošního roku, což platí i pro Česko. Druhý díl nazvaný Hobbit: There and Back Again budou moci diváci vidět nejspíš přesně o rok později, tedy 13. prosince 2013. Film zatím nemá český název, ale lze jej přeložit jako Hobit: Tam a zase zpátky.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz