130 let

Dejvické divadlo na letních scénách představí například svou oceňovanou inscenaci Elegance molekuly. | foto: Dejvické divadlo - Hynek Glos

Dramatické zážitky pod otevřeným nebem. Která divadla mají letní scény?

Kultura
  •   5:00
PRAHA/BRNO - Kam za divadlem během léta? Řada divadel v Praze i dalších městech přesunula inscenace na venkovní scény, pod stanové plachty nebo třeba i do zámeckých parků. Server Lidovky.cz vám přináší tipy na některé z nich.

Až do třetího září probíhají Shakespearovské slavnosti. Diváci mohou v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě vidět novodobá i klasická provedení děl Williama Shakespeara. Největšími lákadly jsou bezesporu „nejkrásnější Shakespearova hra“ Bouře v premiérovém provedení režijního dua SKUTR nebo oblíbená klasika Zimní pohádka, která v uvedení režiséra Pavla Kheka sice měla premiéru již v roce 2019, ale stále má divákům co nabídnout. O dvou pražských i jediné brněnské scéně platí, že jsou pod otevřeným nebem. 

Josef Polášek, David Prachař a Marek Daniel na oficiální fotografii k...
Petr Jeništa v Bouři, kterou pro Letní shakespearovské slavnosti nastudoval...

Pražský Činoherní klub uvádí inscenace jako Bůh Masakru nebo Léda (Manželskonemanželská povídka) na velkém pódiu Valdštejnské zahrady. V té se představí i Dejvické divadlo. To kromě toho ale během léta i na letní scénu Voděradky či na slavnosti lesního divadla v Řevnicích (17. - 27. srpna). 

Divadlo Gong již tradičně spojilo síly s nedalekým obchodním centrem Harfa a vystoupí na jeho letní scéně, jež se nachází na střeše u jídelního koutku. V repertoáru lze nalézt komedie s Leošem Nohou nebo úspěšnou dvojici humorných one-(wo)man show Caveman/Cavewoman

Divadlo Kalich svou letní scénu postavilo pod Žižkovskou věží. Nabídne v ní inscenace jako Don Quijote nebo Kočka v oregánu. Zároveň ji půjčí hostujícím souborům divadel Palace, Anfas a příbramského divadla A. Dvořáka. 

V areálu pražského výstaviště vyrostlo impozantní divadelní šapitó Azyl78. To až do září nabídne kromě nového cirkusu domovského souboru Cirk La Putyka nabídne hostující soubory z celé České republiky. Ve stanu pro diváky budou hrát soubory divadla Na zábradlí, Městských divadel pražských, již jednou zmíněného Činoherního klubu nebo brněnské Husy na provázku. 

Činoherní studio Ústí nad Labem přesunulo svou letní produkci na koupaliště Brtná nebo hrad Střekov. Olomoucké divadlo Tramtárie se naopak představí v prostorách bývalého jezuitského konviktu. 

Autor: Jaroslav Totušek