130 let
Polský herec a režisér Jerzy Stuhr byl v roce 2011 hostem karlovarského festivalu

Polský herec a režisér Jerzy Stuhr byl v roce 2011 hostem karlovarského festivalu | foto: MAFRA - Václav Šlauf

Febiofest ocení hvězdu Sexmise i režiséra filmů s Beatles

Kultura
  •   12:30
PRAHA - Polský herec, režisér a scenárista Jerzy Stuhr, stvořitel filmových Beatles Richard Lester a britský producent Jeremy Thomas převezmou na letošním Febiofestu ceny Kristián za přínos světové kinematografii.

Jmenovaní doplní americkou herečku Geraldine Chaplinovou, která stejné ocenění převezme v závěru přehlídky. Jubilejní 20. ročník Febiofestu se uskuteční od 14. do 22. března v Praze a bude pokračovat ve všech krajských městech.

Z filmu Richarda Lestera Perný den

Jeremy Thomas, mimo jiné "otec" Bertolucciho devítioscarového Posledního císaře, převezme Kristiána při zahájení v multikině Cinestar Anděl před projekcí filmu Kon-Tiki nominovaného na Oscara. Snímek mapuje plavbu Thora Heyerdahla z Peru do Polynésie, kterou roku 1947 uskutečnil na voru vlastní výroby.

Soutěžit bude i vítězný film z Rotterdamu

"Dalšími zahajovacími tituly budou komedie Gambit podle scénáře bratrů Coenových režiséra Michaela Hoffmana a drama ze života slavného malíře Renoir, jehož premiéru uvedl Gilles Bourdos v Cannes. Fanoušci si letos mohou vybrat z 544 projekcí, z toho 439 jich bude v pražském multiplexu Cinestar Anděl," uvedl Fenič.

Na webu byl už zveřejněn program včetně doprovodného Febiofest Music Festivalu. V soutěži Nová Evropa se objeví 14 celovečerních snímků, které opět posoudí 33členná porota složená z dobrovolníků a udělí Grand Prix. Bude mezi nimi i snímek Miry Fornayové Můj pes Killer, který získal hlavní cenu v Rotterdamu. Zahájí regionální ozvěny, v kinech bude od 11. dubna.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás