Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Festival Glastonbury očekává Kanyeho Westa

Kultura

  20:09
Na festivalu v britském Glastonbury večer vystoupí jedna z jeho hlavních a také nejkontroverznějších hvězd, americký raper Kanye West. V neděli by měl účastníky obří kulturní akce kromě umělců oslovit tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Kanye West (vlevo) a Kim Kardahsian foto: ČTK

West dnes na hlavním pódiu Pyramid vystoupí jako největší hvězda večera. S tím se desetitisíce fanoušků původně rockového festivalu nechtěly smířit a podepsaly internetovou petici za vyřazení rapera z programu. Spoluorganizátorce festivalu Emily Eavisové dokonce někdo vyhrožoval smrtí.

Největší festival

Údajně největší festival svého druhu pod širým nebem se neomezuje pouze na hudbu. Některé scény jsou vyhrazeny divadlu, poezii, cirkusu, kabaretu nebo také politice.

Už v pátek se tu ukázaly dříve vězněné ruské rebelky z punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonniková a Marija Aljochinová, které nyní bojují za ženská práva.

Kvůli zranění ruší Foo Fighters koncerty. V Glastonbury je nahradí Florence & The Machine

Kvůli pozvání dalajlamy se na organizátory kulturního festivalu s kritikou obrátila Čína, podle níž Glastonbury tímto způsobem dává dalajlamovi prostor k provozování protičínských aktivit.

Pětidenní festival v neděli vyvrcholí koncertem legendární britské rockové skupiny The Who. 

Autor: