130 let
Kapela Toxique zahraje na Lovosickém Žalfestu

Kapela Toxique zahraje na Lovosickém Žalfestu | foto: MAFRA - Tomáš Krist

Festivalový víkend: brutality v pevnosti

Kultura
  •   12:41
Druhá srpnová sobota a neděle je ve znamení hned několika větších festivalů. Nejvíc ze všech rezonuje Brutal Assault schovaný ve zdech josefovské pevnosti, do širokého okolí zase o sobě dává vědět Open Air Festival rozprostřený na planině letiště u Panenského Týnce.

Open Air Festival (8. až 11. srpna, Panenský Týnec)

Po loňské zkušenosti, kdy akce víc než festival připomínala lunapark či kramářské setkání, je otázkou, jestli tenhle festival vůbec doporučit k návštěvě. Line-up není nijak přelomový, dramaturgie sáhla po elektronických Underworld, stárnoucích Skunk Anansie či vyhaslém Adamu Freelandovi. Ale na druhou stranu - pro lidi z Ústeckého kraje jde o jednu z mála šancí, jak vidět kdysi velká jména v akci a nejezdit nikam daleko. Přejme jim to.

  

Brutal Assault (7. až 10. srpna, Jaroměř)

Naopak svátek příznivců tvrdé metalové hudby v josefovské pevnosti v Jaroměři si dlouhodobě udržuje punc kvalitní přehlídky. Ocení ji sice jen skuteční fanoušci a příznivci téhle scény, ale o to víc je třeba pořadatele pochválit. Program je složený hlavně ze zahraničních kapel, něco takového nemá v Česku obdoby.

  

Dokořán (8. až 10. srpna, Karviná)

Park Boženy Němcové v Karviné se na tenhle víkend opět promění ve středisko příznivců dobré domácí alternativy. Přehlídka Dokořán i letos sází na úspěšný model a vedle českých kapel (Terne Čhave, Evolution Dejavu, My Name Is Ann!) přihazuje pár zahraničních (Jamaram, U-Cee) a DJs (Cern, Bad Tango).

 

Lovosický Žalfest (9. až 10. srpna, Lovosice)

Osmé pokračování festivalu v lovosickém lesoparku Osmička probíhá sice dva dny, ale pro fanoušky je mnohem atraktivnější sobota. To se na pódiu vystřídají hip-hopeři Prago Union s kapelou, elektropopoví Toxique či worldmusic pokřížená s elektronikou v podání Posmrtných zkušeností.

  

Rock On The Rocks (9. až 11. srpna, Ostrov u Tisé)

Tisovské skály na česko-německém pomezí jsou nejen skvělým tipem pro výlet, ale očividně i festivalovou lokalitou. V Ostrově u Tisé se budou v pátek a sobotu střídat české i německé kapely, domácí scénu reprezentují třeba Lety mimo, tu zahraniční Hurricane Dean z Hamburku.

  

Chodrockfest (9. až 10. srpna, Domažlice)

Vavřinecká pouť a Chodské slavnosti. A aby toho nebylo málo, tenhle víkend se k tradičním domažlickým taškařicím přidá i třetí ročník Chodrockfestu. Na dvou pódiích budou náladu zpříjemňovat kapely Kryštof, Vypsaná fixa nebo také prostořeký Záviš.

  

Valašské folkrockování (10. srpna, Rožnov pod Radhoštěm)

Přehlídka sice nevyčnívá programem, ale lokalitou určitě. Proběhne v amfiteátru Na Stráni v rožnovském Valašském muzeu v přírodě. Před lidmi se postupně vystřídají Marta Kubišová, Michal Pavlíček, Gang Ala Basta a večer zakončí Mig 21.

  

Nota (10. srpna, Rtyně v Podkrkonoší)

Sobotní odpoledne a večer se nádvoří rtyňské Rychty promění v dýchánek všech příznivců country a folku. Hvězdou jednodenní akce bude Wabi Daněk, po jeho koncertu přijde na řadu country zábava.

  

Zahraniční tip LN:

Grape Festival (9. až 10. srpna, Piešťany)

Přehlídka na piešťanském letišti se letos odehraje na čtyřech pódiích. Vedle zahraničních headlinerů Crystal Fighters, Nero či Drums zbyde místo i pro slovenský Puding Pani Elvisovej, české Čokovoko nebo PSH.

Autor: ost
  • Vybrali jsme pro Vás