Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Špionáž s kočkou v batohu. Když si parodie půjčuje z jiných parodií, ani Henry Cavill to nezachrání

Z filmu Argylle: Tajný agent foto: Cinemart

Recenze
Snímek Argylle: Tajný agent od režiséra úspěšné filmové série Kingsman Matthewa Vaughna oživuje žánr špionážní komedie výboji překvapivých zvratů, výsledkem je ovšem citelná křeč.
  14:00

Železné pravidlo zábavní kinematografie praví, že když už tvůrci nemají žádný lepší nápad, jak by uspokojili přesycené publikum, přidají do filmu roztomilé zvíře. (Když jsou opravdu zoufalí, tak zvíře mluví.)

Špionážní komedie Argylle: Tajný agent takto zaměstnala (nemluvícího) kocoura jménem Alfie, který je věrným průvodcem a jediným opravdu blízkým tvorem autorky špionážních románů Elly Conwayové (Bryce Dallas Howardová). Ta právě úspěšně prezentuje svou aktuální knihu o bondovském hrdinovi jménem Argylle a dopisuje novou, přičemž hlavní konzultankou je pro ni její matka.

Domácká a introvertní Elly má ovšem to štěstí či smůlu, že se ve svých románech o zločinecké organizaci toužící po světovládě přesně trefuje do přísně tajných skutečností. Stane se proto nevyhnutelné: jde po ní zástup zabijáků, které jen o krok předběhne jejich konkurent Aidan (Sam Rockwell).

Elly se v jeho doprovodu (a po velkou část příběhu s kočkou na zádech) musí chtě nechtě vydat na dobrodružný útěk, který se časem obrátí v hon na zločince. Do vlastních příhod se přitom spisovatelce setrvale promítá sošná postava jejího hrdiny Argylla, jehož hraje představitel Supermana Henry Cavill.

Frankenstein vs. Pygmalion. Dětský mozek v ženském těle jako motor emancipace je i na dnešní dobu odvážná vize

To, co se zpočátku zdá být jakousi variací na Muže z Acapulca, se záhy promění ještě v mnohem vrstevnatější mystifikaci a základním dějotvorným prvkem jsou překvapení, která vždy důrazně mění dosavadní perspektivu.

Jako nápad to nezní špatně, zvlášť když pochází (jak praví propagační materiály) z „vyšinuté mysli Matthewa Vaughna“, tvůrce britskostí nasáklé komediální špionské série Kingsman nebo prostořeké superhrdinské parodie Kick-Ass.

Dodat můžeme, že dvaapadesátiletý Angličan Matthew Vaughn je také jako producent podepsaný pod filmy Guye Ritchieho Sbal prachy a vypadni a Podfu(c)k.

Tajemná autorka

Na Argyllovi začala Vaughnova mysl pracovat v covidovém lockdownu a impulzů bylo údajně několik. Jedním se prý stalo rodinné promítání komedií z 80. let nebo Hitchockovy klasiky Na sever severozápadní linkou z roku 1959. Vaughn chtěl pro své dcery natočit také něco takového.

A pak mu přistál na stole špionážní román Argylle debutující newoyrské autorky Elly Conwayové. Vaughn byl nadšen, ale rozhodl se, že místo adaptace samotného románu chce rozvinout fiktivní příběh jeho autorky. Práci svěřil vyšinuté mysli herce a scenáristy Jasona Fuchse (mj. spolutvůrce Wonder Woman z roku 2017) a projekt Argylle: Tajný agent byl na světě.

Argylle: Tajný agent

USA, VB 2024

  • Režie: Matthew Vaughn
  • Hrají: Henry Cavill, Bryce Dallas Howardová, Samuel L. Jackson, Sam Rockwell, Dua Lipová, Bryan Cranston a další

Premiéra 1. února 2024

Jak to bylo ve skutečnosti, je těžko říct: román Argylle Elly Conwayové skutečně vyšel, jeho autorku nicméně nikdo nezná (a proto mohly sociální sítě a posléze i normální média ovládnout spekulace, že jde o zpěvačku Taylor Swiftovou).

Pokud jde o součást celkové mystifikace, jsou to pro tvůrce body k dobru. A nejsou osamocené, drobná plus za filmařské nápady se sbírají v celém snímku počínaje úvodní sekvencí, která je „skutečnou adaptací“ brakového příběhu superagenta Argylla.

K absurdní dokonalosti dovedená honička v řeckých kulisách (kde vzdálenost vršků domů v křivolakých uličkách přesně odpovídá rozchodu Argyllovy čtyřkolky) vystihuje esenci podobných scén, které se v obměnách opakují v každém výpravném filmovém dobrodužství.

Není to jediná příležitost, kdy mohou diváci vzpomínat, kolikrát už něco podobného ve filmech viděli. Jenomže časem už také tyhle výpůjčky spíš než chytré pomrkávání signalizují bezradnost (když si parodie půjčuje z jiných parodií, už to zkrátka taková legrace není).

Nevinná oběť cancel culture? Nová „cageovka“ je trefným komentářem k současnému společenskému pnutí

Bryce Dallas Howardová ztvárnila sympatickou spisovatelku a netradiční akční hrdinku, jejíž proporce nepodléhají stereotypům – i to je pozitivní prvek. Bohužel se Vaughnovi zároveň podařilo hlavní postavu utopit v nepřesvědčivé vícenásobné proměně osobnosti i zjevu, která moc nefunguje ani v rámci zvolené vypjaté nadsázky.

Hodnotu snímku navyšuje například účast Bryana Cranstona v úloze hlavního padoucha nebo Samuela L. Jacksona v odpočinkové roli. Ale navzdory všem dílčím kladům je to pořád především film s kočkou v batohu.

Autor: