Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Děsivý Ripley opět na scéně. Padoucha v novém seriálu provází ponurost a potoky černé krve

Andrew Scott jako Tom Ripley foto: Foto Netflix

Recenze
Tom Ripley se vrátil v podobě luxusně vypravené osmidílné série. Černobílý příběh fiktivního antihrdiny z dílny Stevena Zailliana poutá podlézavou vstřícností, krutostí i noirovou ponurostí.
  10:00

Postavu Toma Ripleyho, cynického podvodníka nadaného udivující schopností napodobovat kohokoli a cokoli, stvořila americká spisovatelka Patricia Highsmithová v polovině padesátých let minulého století. Její román Talentovaný pan Ripley vyšel v roce 1955 a předznamenal dlouhý život jednoho z nejděsivějších fiktivních antihrdinů.

Osou románu je příběh mladého Američana z nuzných poměrů, který se vydá do Itálie, aby na objednávku loďařského magnáta Greenleafa přiměl k návratu do Ameriky jeho bohémského syna Dickieho. Mladí muži se spřátelí a omamnou Itálii nechce opustit ani jeden.

Tom si rychle zvykne na život v luxusu a nehodlá se ho vzdát, dokonce ani když vůči němu Dickie ochladne – a ani když je cenou za příjemný životní styl vražda.

Následně se Tom s překvapivým úspěchem vydává za Dickieho a tahá za nos policii i přátele a přítelkyni své oběti. A místo zaslouženého trestu nebo aspoň pořádných duševních muk se Ripley dočká perspektivy spokojeného života.

Alain Delon i Matt Damon

Patricia Highsmithová obdařila své vyprávění mimořádnou atmosférou a mrazivým vylíčením titulního hrdiny, příběhem navíc znepokojivě probleskuje motiv homosexuality, s níž měla spisovatelka osobní komplikovanou zkušenost.

Problém tří těles: čínské sci-fi od tvůrců Hry o trůny. Jaký je nejočekávanější seriál letošního roku?

Ohlas románu byl okamžitý, už rok po vydání se příběh dočkal první krátké televizní adaptace. V roce 1960 si pak Toma Ripleyho zahrál Alain Delon ve francouzském filmovém zpracování Reného Clémenta nazvané V plném slunci. Úspěch prvního příběhu přiměl autorku, aby s odstupem napsala další ripleyovské knihy: mezi lety 1970 a 1991 vydala ještě čtyři.

Hvězdami nabitou a na pět Oscarů nominovanou americkou adaptaci Talentovaného pana Ripleyho natočil v roce 1999 Anthony Minghella, titulní roli v ní sehrál Matt Damon a zdůrazněnou postavu Dickieho Greenleafa charismaticky ztvárnil Jude Law. Dickieho vášní, již se Tom naučil imitovat, byla v Minghellově filmu spalující jazzová hudba.

Zase mu to projde? Vrah a podvodník Tom Ripley, tentokrát v podání irského herce Andrewa Scotta.

Aktuálně se Ripley vrátil v podobě luxusně vypravené osmidílné série. Jako své autorské dílo ji vytvořil sedmdesátiletý matador Steven Zaillian, držitel Oscara za scénář ke Spielbergovu Schindlerovu seznamu. Mezi jeho scenáristické úspěchy patří i práce pro režiséra Martina Scorseseho na filmech Gangy New Yorku či Irčan.

Jako režisér se Zaillian uvedl v roce 1993 filmem podle vlastního scénáře Nevinné tahy, seriálovou režii si vyzkoušel v roce 2016 v úspěšném kriminálním dramatu Jedna noc.

Krev černá jako smůla

Ripley

USA 2024

  • Režie: Steven Zaillian
  • Předloha: Patricia Highsmith (kniha)
  • Scénář: Steven Zaillian
  • Kamera: Robert Elswit
  • Hudba: Jeff Russo
  • Hrají: Andrew Scott, Dakota Fanning, Johnny Flynn, Pasquale Esposito, Eliot Sumner, Vittorio Viviani, Bokeem Woodbine, Kenneth Lonergan, Bruno Crucitti, John Malkovich a další

Na platformě Netflix od 4. dubna 2024

V adaptaci Ripleyho se Zailian hlásí k maximální věrnosti původnímu příběhu a jeho nuancím – také proto si prý prosadil osmidílný seriál. Do hlavní role obsadil irského herce Andrewa Scotta, který už má s úlohou démonického padoucha zkušenost: pamatovat si jej můžeme jako Moriartyho z úspěšné série Sherlock.

Jakožto Tom Ripley je však zase jiný, jeho děsivost se splétá z podlézavé vstřícnosti a bezostyšné krutosti.

Uměleckou disciplínou prolnutou do příběhu je tentokrát malířství, zejména tvorba génia (a vraha) Caravaggia, který se ostatně v seriálu také osobně objeví.

Steven Zaillian zvolil pro svého Ripleyho černobílý obraz, prý jej k tomu inspirovala černobílá fotografie na obalu knižní předlohy. Tato volba účinně posiluje noirovou ponurost výsledku a podtrhuje atmosféru doby a míst, kde se příběh odehrává (oproti literární předloze je děj jen mírně posunutý na začátek 60. let).

A nic tak nevyjádří hrůznost trýznivě zfušovaných vražd jako krev černá jako smůla, jež se Ripleymu vytrvale lepí na ruce. A přece jí není dost, aby mu v jeho konání zabránila.

Autor:

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč