Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hanuman proti populismu. Příběh indického Opičího muže spolehlivě rezonuje s globálními tématy

Dev Patel ve filmu Opičí muž. foto: Universal Pictures

Recenze
Britský herec Dev Patel se proslavil rolí ve filmu Dannyho Boylea Milionář z chatrče. Aktuálně se představuje také jako spoluscenárista a režisér temného akčního filmu Opičí muž inspirovaného klasikou žánru, korejskou kinematografií i Bollywoodem. A nechybí ani aktuální komentář k politické situaci v Indii.
  14:30

O tom, že budoucnost filmu leží z velké části na indickém subkontinentu, je přesvědčeno například vedení streamovací služby Netflix: její nabídka produkce takzvaného Bollywoodu a obecně filmů spojených s Indií rapidně roste.

Na Netflixu měl mít původně premiéru také režijní debut herce Deva Patela Opičí muž, který se odehrává v Indii a čerpá z tamní mytologie, tradic, koloritu i aktuální politické reality. Tomu ovšem zabránil uznávaný producent a režisér Jordan Peele, který Patelovo dokončované dílo od Netflixu vykoupil a poslal na velké plátno – po zásluze, protože řady působivých scén by bylo jen pro obrazovku opravdu škoda.

Covid a sešroubovaná ruka

Zrod Opičího muže byl poměrně komplikovaný, jen na scénáři prý Patel (dnes třiatřicetiletý) pracoval dvanáct let. Natáčení výrazně zkomplikoval covid, takže místo v Indii, kde se příběh odehrává, se točilo na izolovaném indonéském ostrůvku a omezen byl i casting.

„Hranice se pro nás zavřely, takže každý kostymér, osvětlovač, kameraman, každý, kdo byl za kamerou, skončil i před kamerou s rolí a nějakou replikou,“ vzpomínal na nedávné londýnské premiéře Opičího muže režisér, který ve filmu také ztvárnil hlavní roli a hned při natáčení první akční scény si zlomil ruku. Šroub, který ji posléze držel pohromadě, pak měl štáb natisknutý na tričkách.

„Zlomil jsem si nohu, ruku, vykloubil rameno, stalo se ještě pár dalších věcí,“ vypočítával Dev Patel celkovou daň za roli subtilního poloprofesionálního zápasníka v opičí masce. Už jen kvůli těmto obětem by si jeho film asi zasloužil vstřícné přijetí, naštěstí ale dává více důvodů k uznání.

Samo umístění do indického prostředí je pro akční film s globální ambicí občerstvující. Londýnský rodák Dev Patel, syn rodičů indického původu, kteří ovšem před příchodem do Anglie žili v Keni, spojil v Opičím muži lásku k akčním filmům rozličné provenience (s důrazem na tu korejskou) s duchem bollywoodských snímků, na nichž také vyrůstal, a vzpomínkami na příběhy z indické mytologie.

Vybral si z nich ten o Hanumanovi, božském opičím králi, a dal jej do vínku svému filmovému hrdinovi pojmenovanému Kid. Ten slýchal o Hanumanovi od své matky, která tragicky zahynula, když byl Kid ještě dítě. Dospělý Kid se živí účastí v divokých zápasech, kam nastupuje v masce opičáka, a nepatří zrovna k favoritům. Zároveň spřádá plány na pomstu těm, kdo způsobili smrt jeho matky při sektářském běsnění.

Větrný horor ze Slovenska by se obešel i bez Karikovy předlohy. Nový film Smršť zachraňují Geislerová s Maštalírem

Hanba falešným prorokům

Viníci dnes zastávají významné posty v politice, byznysu či u policie a není snadné se jim dostat na kobylku, což Kid poměrně záhy zjistí. Podobně jako bájný Hanuman musí projít krizí a proměnou, která z něj teprve učiní skutečný postrach zloduchů.

Oporou snímku je syrová atmosféra, nápaditá choreografie soubojů i herecké výkony, vedle toho Patelova utkví také třeba etudy Sharlta Copleyho coby promotéra drsných zápasů.

Mezi klady Opičího muže nelze pominout ani poctivou přípravu, pokud jde o indické reálie. Jejich alespoň částečná znalost se vyplatí i divákům. Minimálně je dobré vědět to, že v Indii je už deset let premiérem nacionalistický politik Naréndra Módí, kterému je připisována mj. zodpovědnost za krvavý průběh náboženských střetů mezi muslimy a hinduisty ve státě Gudžarát, v jehož čele v neblahém roce 2002 stál.

Opičí muž

USA, Kanada, Singapur, Indie 2024
Režie: Dev Patel
Hrají: Dev Patel, Pitobash, Sharlto Copley ad.
Premiéra 4. 4.

Jakkoli je příběh Opičího muže v lecčem místně specifický, rezonuje spolehlivě s globálními tématy. Ostudné politické poměry, korupce a cynické zneužívání nacionalismu a náboženství jsou světem Opičího muže prorostlé podobně jako špína Ameriky Batmanovým Gothamem.

Protipólem chamtivého gurua, jednoho z Kidových protivníků, je společenství lidí zvaných hidžra, příslušníků či příslušnic třetího pohlaví, které Kidovi v kritické chvíli poskytne útočiště a umožní jeho přerod v legendu. Reálný indický fenomén se tu šikovně potkal se západní poptávkou po transgenderových hrdinech a hrdinkách...

Navzdory řadě osvěžujících atributů Opičí muž nepředstavuje v akčním žánru revoluci, spíš je to podařená sázka na méně otřelou jistotu. Ani to ale není špatné.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!