Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Film Země bez zákona ctí legendu, Nick Cave si ale leccos přibarvil

Kultura

  10:00
Ameriku ochromila prohibice, vzkvétá černý trh s alkoholem a bratři Bonduranti vědí, jak na tom všem vydělat. Jejich osud zachytil film Země bez zákona, který se honosí větou "natočeno podle skutečných událostí". Do jaké míry se to filmařům povedlo, zkoumá další díl seriálu serveru Lidovky.cz Film vs. realita.

Země bez zákona foto: kviff

Snímek je zfilmováním knihy Nejvlhčí okres světa. Napsal jej vnuk nejmladšího z bratrů Matt Bondurant. Vycházel hlavně z vyprávění rodinných příslušníků. Při přípravě knihy ovšem strávil i hodiny v archivech. Sám říká, že se ani nesnažil o  naprosto pravdivou dokumentaci událostí. Držel se sice faktů, mezery v příběhu však vyplnil fikcí.

Film vs. realita

Hledáme fakta ve filmech natočených podle skutečných události. V příštích dnech vydáme texty o těchto snímcích:

„Tehdejší Franklin County nebylo místo, kde by lidé trávili čas dokumentováním svého života. Neexistují žádné deníky, memoáry nebo dopisy. Některé události a situace patří spíše k rodinnému tradování, pověsti nebo dokonce mýtu,“uvedl Matt Bondurant v deníku Guardian.

Okres Franklin County ve Virginii nese přezdívku “The Moonshine Capital of the World” (Hlavní město Moonshinu na světě). Odhaduje se, že téměř 99 procent obyvatel okresu v dvacátých letech v době americké prohibice vyrábělo vysokoprocentní pálenku, kterou nazývali Moonshine. Nejvíce se do povědomí místních zapsal osud nejdrsnějších pašeráků Bondurantů - tří bratrů, kteří stojí při sobě a nenechají se nikým zastrašit.

Nedaleko od reality

Hlavní postavy a události nejsou smyšlené. Od skutečnosti se film odklání převážně v místech, kde vzpomínky a historické prameny selhaly.

Filmová Maggie pochází z Chicaga. Scenárista filmu, jinak známý muzikant Nick Cave si to domyslel. Prý aby umocnil konflikt příběhu. Na jedné straně žena, která do života bratrů přináší radost, a na druhé zástupce šerifa Charlie Rakes, jenž slibuje bratrům Bondurantům peklo na zemi.

Dosud žijící potomci tvrdí, že se od skutečnosti liší i postava Forresta. Herec Tom Hardy jej sice ztvárnil velmi osobitě, údajně ale postavu nevystihl. Opravdický Forrest byl ještě uzavřenější a méně se staral o své bratry.

Rodinné legendy

Legendou se Forrest stal kvůli zranění, které utrpěl při hádce v hospodě, kterou vlastnili. Jisté je, že po potyčce, Forrestovi podřízla skupina mužů krk. Zranění přežil, protože se dostal včas do nemocnice. Nikdo ale neví, jak se tam dopravil. Rodinná pověst praví, že šel deset mil k nejbližší nemocnici pěšky a držel si krk, aby nevykrvácel. Film vysvětluje, že ho do nemocnice odvezla Maggie. To si však filmaři domysleli.

V zásadě sedí i popisované milostné vzplanutí nejmladšího z bratrů Jacka. Doopravdy se zamiloval do dcery místního kazatele Berty a později si ji i přes odpor jejího otce vzal.

Přečtěte si rovněž filmovou recenzi:

Ostříhaný zloduch

Od knižní předlohy se silně odklání postava zástupce šerifa Charlieho Rakesa. Matt Bondurant ho popisuje jako zarostlého vidláka a nepříjemného venkovského policajta. Scenárista z něj udělal stylového chicagského agenta s výraznou pěšinkou a dokonale uhlazeným účesem. Spíš než muže zákona ve filmu připomíná gangstera. O změnu charakteru požádal jeho filmový představitel Guy Pearce. Jak řekl novinářům, v jiném případě by roli nehrál.

I když celý děj probíhá ve Virginii, není tam natočena ani jedna scéna. Většinu filmu nasnímali ve státě Georgia poblíž Atlanty. Filmaři si toto místo vybrali, protože tam zůstalo zachováno mnoho budov z dvacátých a třicátých let.

Finální přestřelka

Konečný střet mezi bratry a Rakesem se neodehrál za slunečného odpoledne, jak ukazuje film. Naopak. Za studeného zasněženého rána v zimě. Vymyšlené je i to, že Jack dojíždí k zatarasené cestě jako první. Ve skutečnosti přijeli bratři k místu společně, protože ráno rozváželi whisky. Není jisté, zda-li s sebou měli vůbec zbraně. Spekuluje se také nad tím, jestli se zástupce šerifa snažil bratry vyprovokovat. Zdroje se shodují, že Rakes střelil Jacka do hrudi. Na pomoc mu přiběhl Forrest. Hned na to ale byl zasažen do břicha.

Země bez zákona (2012)

Bratři Bondurantovi jsou tvrdí hoši. Nejstarší z nich Howard (Jason Clarke) přežil 1. světovou válku, ale to co v ní prožil, v něm zanechalo hluboké následky. Prostřední Forrest (Tom Hardy) málem zemřel, když se spolu s rodiči nakazil španělskou chřipkou. Na rozdíl od nich nemoc přežil a tento zážitek ho zocelil. Nejmladší Jack (Shia LaBeouf) se od bratrů trochu odlišuje, svou vnímavostí a citlivostí jako by se do drsného prostředí ani nehodil. Zatímco většina obyvatel městečka živoří, podnikavým bratrům se daří, vybudovali si totiž prosperující byznys s načerno pálenou whisky. Nekalému podnikání ve Franklin County ale začínají krušné časy, když do města přijede zkorumpovaný zástupce šerifa Charlie Rakes (Guy Pearce). Zatímco většina obyvatel se podvoluje jeho teroru, bratři Bondurantové se nehodlají nikomu podřizovat.

(oficiální text distributora)

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!