Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: felliniovský spektákl, dánská detektivka i české dokudrama

Kultura

  14:29
Velká nádhera italského režiséra Paola Sorrentina patří k nejočekávanějším podzimním premiérám. Tento týden ji doplňuje detektivka Mikkela Norgaarda Žena v kleci, sci-fi s Harrisonem Fordem Enderova hra, nebo kontroverzní dokument Josefa Abrháma mladšího o setkání staré herecké gardy Činoherního klubu.

Z filmu Velká nádhera foto: Film Europe

Film Paola Sorrentin byl na festivalu v Cannes 2013 byl nominován na Zlatou Palmu a vzbudil nadšení i při projekci na letošním karlovarském festivalu, kde ho uvedl sám režisér. Autor filmů Gomorra, Božský nebo Tady to musí být tentokrát přináší vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem i stárnoucím tělem. Jeho hrdinou je stárnoucí novinář a autor jediné, zato dodnes oslavované knihy, který se s elegancí i nadhledem pohybuje v prostředí římské smetánky.

Film je některými kritiky přirovnáván k Felliniho slavnému Sladkému životu, jak ale píše filmová kritička Alena Prokopová ve své recenzi, "na rozdíl od Sladkého života (i jiných "bilančních" filmů) je však Velká nádhera spíš sofistikovanou, vtipnou, ornamentální hrou na pravdu než filmem, který by se pokoušel nelítostně obnažovat trapné sebeklamy i sociální mechanismy." Celou recenzi si můžete přečíst v dnešních Lidových novinách.

Atmosféra chladného severu ožívá v Ženě v kleci

Velká očekávání všech milovníků detektivek vzbuzuje snímek Žena v kleci dánského režiséra Mikkela Norgaarda. Příběh se točí kolem řešení případu Merete Lynggaardové, političky, která před pěti lety záhadně zmizela při plavbě na trajektu. Jediným svědkem je její duševně nemocný bratr, který byl po události nalezen v podpalubí. Kauzy se ujímá komisař Carl Morck a jeho nový asistent Assad.

Z filmu Žena v kleci.

"V zemi původu se Žena v kleci stala nejnavštěvovanějším filmem z domácí produkce," píše ve své recenzi Ondřej Štindl a dodává "Asi se není co divit, film obsahuje všechny povinné prvky severského "napínáku" a nepřidává k nim skoro nic. Je to konvence v čistém stavu, realizovaná s nevzrušivou zručností." Celý článek najdete v dnešním vydání LN.

Hoteliér nahlíží do soukromí hereckých hvězd

Pavel Landovský, Jan Kačer, Vladimír Pucholt, Josef Abrhám a Libuše Šafránková se sešli v dokudramatu o hraní, stáří, tvorbě a pevném přátelství, které natočil Josef Abrhám mladší. Film sleduje události, jež rozpoutal režisér Jan Kačer, když se rozhodl znovu nazkoušet hru Hodinový hoteliér, kterou před více než čtyřiceti lety napsal Pavel Landovský.

Kačerovi ovšem ani tak moc nejde o návrat slavných herců před publikum, jako o pokus vytrhnout Pavla Landovského z letargie, které díky svému zdravotnímu stavu podléhá. Proto je Hoteliér spíše než záznam zkoušení hry intimním pohledem do vztahů mezi jejími jednotlivými protagonisty. Pohybuje se na tenké hranici mezi hraním, tvorbou a záznamem reality a reflektuje nejen stárnutí vynikajících autorských herců, ale i jejich vztah k dnešnímu světu a zklamání z toho, jak dnes vypadá český film a divadlo.

Harrison Ford zachraňuje Zemi

Premiéry tohoto týdne doplňuje výpravná sci-fi podle slavné stejnojmenné knihy sci-fi Enderova hra. Příběh o tom, jak se Země se připravuje na mimozemskou invazi, podporují herecké výkony všech aktérů v čele s Harrisonem Fordem a Benem Kingsleym.

Harrison Ford ve filmu Enderova hra.

Komediální odlehčení nabízí film Apokalypsa v Hollywoodu, která sleduje šest kamarádů, jejichž divoký večírek se promění v boj o život. Za podivných okolností je Los Angeles devastováno apokalypsou, před kterou se skupinka snaží ukrýt v domě jednoho z nich. V bláznivé komedii hrají sami sebe herci James Franco, Seth Rogen, Jay Baruchel, Jonah Hill, Craig Robinson a Danny McBride.

Animovanou tvorbu zastupuje film Ptačí úlet, příběh dvou odvážných krocanů, kteří se rozhodnou vrátit čas a zachránit sebe a další svého druhu od jistého konce. Jejich cílem je ukradnout vládní stroj času, vrátit se do sedmnáctého století a odstranit krůty ze svátečního stolu Dnu díkůvzdání jednou provždy.

Autor: