Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Filmové premiéry: Slavní francouzští režiséři máchají světelnými meči

Kultura

  18:00
Druhý prosincový týden míří do českých kin čtyři snímky. Dlouho očekávaný návrat vesmírné ságy doplní životopisný snímek o režisérské legendě, plnění i těch nejtemnějších tužeb a prohození těl ve víru neuspokojivého manželství.

Snímek z filmu Star Wars: Poslední z Jediů. foto: Reuters

Star Wars: Poslední z Jediů

Mladá Rey (Daisy Ridleyová) nalezla Luka Skywalkera (Mark Hamill), který se má stát jejím učitelem v použití Síly. V Rey ale dřímá netušený a hlavně velmi nebezpečný potenciál. Na jiném místě se Kylo Ren (Adam Driver) snaží odpoutat od své minulosti a stát se mocným válečníkem Temné strany síly. To je jen střípek epických dobrodružství, která uvidí diváci na plátnech kin. Podle prvních recenzí film opravdu provází Síla.

Obávaný

Filmové premiéry: Vánoce jako nekončící komediální večírek nebo jako magická pohádka

Píše se rok 1967. V Paříži naplno propukají socialistické demonstrace. V této atmosféře točí režisér Jean-Luc Godard (Louis Garrel) svůj slavný snímek La Chinoise s Annou Wiazemskou (Stacy Martinová), jeho pozdější ženou, v hlavní roli. Režisér a si projde osobní krizí a stává se nepochopitelným, neuchopitelným, ale také obávaným. Životopisná komedie s prvky dramatu otevírala letošní ročník Francouzského filmového festivalu v Praze.

Thelma

Thelma (Eili Harboeová) je velmi křehké a nevinné děvče. Když nastoupí na vysokou školu, tak se poprvé dostává do víru alkoholu a radovánek. Zamiluje se do své sympatické spolužačky Anji. V Thelmině okolí se ale začnou dít velmi záhadné věci a dívka s hrůzou zjišťuje, že je nejspíš způsobuje ona sama. Temný thriller o lidských touhách natočil švédský režisér Joachim Trier.

Manželka a manžel

Andrea (Pierfrancesco Savino) je uznávaný neurochirurg a Sofie (Kasia Smutniaková) úspěšná televizní moderátorka. Dokonalý život jim ale kazí jejich nepříliš dokonalé manželství plné pří a hádek. Jednoho dne se ale oba probudí v těle toho druhého. Pomůže jim tato změna perspektivy zachránit jejich vztah?

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...