Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Festival Litoměřice zahájí předpremiéra dokumentu o horolezci Jarošovi

Kultura

  6:00
LITOMĚŘICE - Portrét horolezce Radka Jaroše, který jako první Čech zdolal vrcholy všech čtrnácti nejvyšších hor světa, zahájí v pátek 21. srpna v kině Máj Filmový festival Litoměřice. Festival potrvá do neděle a představí díla filmových klasiků typu Tarkovského, Paradžanova či Polanského, ale i současnou kinematografii, kterou zastoupí například snímek Křížová cesta nebo dokument Cukr blog.

Radek Jaroš v dokumentu Cesta vzhůru. foto: Reprofoto

„Cesta vzhůru není akční film, ale dokument, kde se mísí mé osobní vztahy, trápení i radost se záběry z míst, kam se dostane sotva pár desítek lidí z celé naší planety,“ upozorňuje diváky filmu jeho hlavní hrdina Radek Jaroš, který se svého snu nevzdal ani po poslední expedici na Annapurnu, kdy mu bylo díky omrzlinám amputováno několik článků prstů na obou nohách. Autorem filmu je David Čálek, který pracoval jako kameraman na řadě hraných a dokumentárních snímků (Mamas & Papas režisérky Alice Nellis, Pátrání po Ester Věry Chytilové) a jako režisér má za sebou výrazné dokumenty Nebe, Peklo (2009) nebo Pirátské sítě (2014). Čálek film na festivalu osobně představí. 

Filmový festival Litoměřice 2015

Filmový festival Litoměřice se letos podle organizátorů ponese v duchu motta Sladký život, a to jak v doslovném, tak v ironickém pojetí tohoto slovního spojení. „Návštěvníci festivalu se mohou těšit na optimisticky laděné příběhy vzbuzující pocit snové dokonalosti, jejichž ústředním motivem je láska, naděje a víra,“ říká ředitelka festivaluRenata Vášová.

„Stejně významnou část programu však bude tvořit i sladký život v ironických uvozovkách, který těmto křehkým námětům bude stát v harmonizující opozici a nabídne spíše odvrácenou, problematičtější nebo tíživější perspektivu,“ dodává Vášová. Tuto odvrácenou tvář sladkého života nabídne například pozoruhodný snímek o povaze zla Funny Games režiséra Michaela Hanekeho, nebo dokument Cukr blog.

Ze starších klasických děl světové kinematografie budou v Litoměřicéch k vidění například filmy Zrcadlo Andreje Tarkovského, Eraserhead Davida Lyncha, Zazie v metru Louise Malla nebo Nůž ve vodě Romana Polanského.

Ze současné tvorby přinese festival německý film Křížová cesta režiséra Dietricha Brüggemanna o víře a hříchu, který vzbudil velkou pozornost na lońském ročníku karlovarského festivalu. 

Andrej Tarkovský: Zrcadlo

Na programu budou i dokumentární a animované filmy - diskutované snímky Stále spolu režisérky Evy Tomanové a již zmíněný Cukr-blog režisérky Andrey Culkové, která svůj film osobně představí v komponované diskusi s výživovou poradkyní Margit Slimákovou. Animovanou tvorbu pak bude zastupovat vizuálně i hudebně pozoruhodný celovečerní film Cheatin´ od amerického animátora Billa Plymptona, který v loňském roce získal hlavní cenu poroty na Mezinárodním festivalu animovaných filmů v Třeboni, a německý snímek Dobrodružství prince Achmeda s živým hudebním doprovodem podání slovenského Stroona.

V rámci doprovodného hudebního programu se představí indie-folkový písničkář Jakub Jirásek vystupující pod jednoduchým jménem J (čti „Jéčko“), sólově vystoupí Jiří Imlauf (frontman Houpacích koní). Program doplní exhibice ve slam poetry, na které se představí Bohdan Bláhovec, Anatol Svahilec a další. 

Letošní ročník přivítá také řadu hostů – především významného slovenského dokumentaristu Mira Rema, jehož krátkou retrospektivu festival nabídne. Dále to budou hosté ke starším českým filmům – Vlastimil Venclík (Nezvaný host), Lubor Dohnal (Předpověď: nula), Martin Vadas a Vladimír Merta (Evžen mezi námi). Poprvé je do programu zařazena také přednáška na téma avantgardního filmu, kterou bude mít Martin Čihák.

Autor: