Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Frank Underwood a jeho Dům z karet. Vyšla knižní předloha oblíbeného seriálu

Kultura

  18:00
House of Cards. Elegantní, prohnaný, metodický a zlý Frank Urquhart (v seriálu Underwood) spolu se svojí manipulativní manželkou stoupají příčku po příčce po hierarchickém žebříku, aby dosáhli toho, po čem tak zoufale touží – po moci.

Hlavní roli v seriálu Dům z karet hraje Kevin Spacey. foto: Česká televize

Trumpovu inauguraci ‚přerušil‘ Frank Underwood. Upoutávkou na House of Cards

Předlohu skvělého stejnojmenného seriálu s Kevinem Spaceym v hlavní roli napsal Michael Dobbs, poradce a později vedoucí kanceláře Margaret Thatcherové, tvůrce stranických proslovů s pověstí vynikajícího vyjednavače a zákulisního hráče. Dům z karet patří k nejlepším politickým thrillerům historie. Vydán byl v roce 1989 a okamžitě se dočkal obrovského úspěchu u čtenářů i kritiků. Pojednává o machiavellistickém a bezskrupulózním politikovi Francisi Urquhartovi, jemuž přestane jeho úloha v britském parlamentu stačit a rozhodne se zamířit výš: až úplně nahoru, do křesla premiéra. Kniha (která se dočkala i dvou pokračování) už byla i dvakrát seriálově zpracována. Ta druhá podoba v režiji Netlixu v roce 2013 přenesla v první sérii děj do Washingtonu a seriál slavil ohromný úspěch.

Michael Dobbs - Dům z karet.

Michael Dobbs se narodil roku 1948 v anglickém Hertfordshiru. Studoval na koleji Christ Church v Oxfordu a později na Tuftsově univerzitě v americkém Massacussetts. V roce 1977 se vrátil do Anglie, vstoupil do Konzervativní strany (v té době v opozici) a stal se poradcem Margaret Thatcherové. Později převzal funkci partajního autora proslovů a začal mít pověst vynikajícího vyjednavače i zákulisního hráče. Pracoval mj. jako vedoucí kanceláře premiérky Thatcherové a za premiérování Johna Majora byl místopředsedou Konzervativců. Roku 2010 byl povýšen do šlechtického stavu a téhož roku zasedl ve sněmovně lordů.

Michael Dobbs
Dům z karet

Nakladatelství Argo
344 stran
Doporučená cena: 358 Kč
Vyšlo: 31. března

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...