Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Hlavní hvězdou festivalu jsou Pet Shop Boys

Kultura

  12:13
Stříbrnou hudební svatbu oslaví za pár dní Neil Tennant a Chris Lowe, kteří se do dějin popu zapsali jako Pet Shop Boys. Oslavit ji s nimi můžete na pražském Výstavišti, kde se objeví na festivalu Love Planet.

Elektropopové duo Pet Shop Boys neboli Neil Tennant a Chris Lowe se včera vydaným albem Fundamental vrací po čtyřech letech k písničkám.

Pozor! Každý den soutěž o dva lístky!

Čtěte tento týden pozorně Lidovky.cz. Od pondělí do čtvrtka můžete denně vyhrát dva lístky na Love Planet. Každý den zveřejníme - pokaždé v jinou dobu - soutěžní otázku; vyhraje ten, kdo na ni nejrychleji pošle správnou odpověd na internet@lidovky.cz.

Dnešní otázka:
Členové skupiny Pet Shop Boys vytvořili hudbu k jednomu legendárnímu filmu. Jak se snímek jmenoval a kdo byl jeho režisérem?

Lístky vyhrává Marie Tichá

Lowe s Tennantem se - navzdory názvu skupiny - neseznámili v britské obdobě Zverimexu, ale v obchodě s elektronikou. Byl začátek osmdesátých let, obě části polarizovaného světa se toužily vlnit v rytmu disco a oba vycítili příležitost.

Na úspěch si ale museli ještě počkat. Zadělali si na něj až v roce 1984, kdy vydali písničku West End Girls. Její předělávka začala o rok později okupovat hitparády v Británii i za mořem. V tu chvíli se Pet Shop Boys dostali na rozcestí: mohli se stát jednou z desítek "one hit wonder" kapel, na které si dnes nikdo nevzpomene, anebo začít tvrdě pracovat a pokusit se dostat na špičku. Na případné otázky ohledně své budoucnosti odpověděli Tennant s Lowem čtyřmi alby během následujících tří let.

Slávy se ale Pet Shop Boys nehodlali vzdát ani v nadcházejících letech, které syntetizátorům příliš nepřály. Svět poslouchal grunge, hoši z obchodu si ale dál vedli svou; v roce 1990 vydávají netypické Behaviour a o tři roky později album Very s hity Go West a Can You Forgive Her. A ani potom nezvolnili, až dodnes neuplynuly tři roky, aby nepřišli buď s řadovým albem, nebo s remixy. Jejich posledním počinem je CD Fundamental, které vydali letos v květnu.