Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V Americe vyšla videohra spojovaná s Antifou, kterou chce Trump zařadit mezi teroristické organizace

Videohra Tonight We Riot (2020). foto: STEAM

LOS ANGELES - Ve videohře nazvané jednoduše Dnes se vzbouříme (Tonight We Riot) hráč ovládá revolucionáře, ničí kapitalistický majetek a zabíjí policisty. Na internetu je hra spojována s Antifou, militantní levicovou skupinou, kterou chce prezident Donald Trump nechat označit za teroristickou.
  14:11

„Abyste vybudovali lepší společnost, musíte nejdříve zničit tu starou,“ praví se v ukázce na nedávno vydanou hru Tonight We Riot. Je to provokace? Hráč (či více hráčů, protože hra má režim kooperace) prochází v kůži bezejmenného revolucionáře ulice Ameriky a později celého světa. Ničí v podstatě vše, co mu přijde pod ruku, vše co patří „kapitalistickým psům“. Zlí mocipáni si ale proti hráčovi kromě policejních sborů najmou i tanky nebo obrovské roboty. Po cestě hráč osvobozuje zajaté druhy, kteří se následně přidají v boji za jeho věc. 

Videohra Tonight We Riot (2020).
Videohra Tonight We Riot (2020).

Příběh samotný je plný narážek na současnou politickou situaci a komunistickou ideologii. Hráči je několikrát připomínáno, aby „ovládl výrobní způsoby“, což je jeden ze základních bodů Marxovy nauky. Ve hře si může otevřít předmět nazvaný haymarketská bomba (Haymarket Bomb), jenž poměrně okatě připomíná takzvaný haymarketský masakr, bombový útok na chicagské dělnictvo z roku 1886. Všudypřítomné metání dlažebních kostek už je samozřejmostí.

Kdo byl muž, kvůli němuž propukly v USA násilné protesty? Říkali mu ‚Něžný obr‘, sportoval a řídil kamion

Hra na internetu vzbudila reakce a někteří ji označují v podstatě za simulátor extrémně levicového militantního hnutí Antifa. Na to v neděli znovu upozornil americký prezident Donald Trump, když na svém Twitteru oznámil, že ho chce nechat zařadit mezi teroristické organizace. Trump Antifu viní z vlny násilných protestů vyvolaných po smrti George Floyda. 

Rabování i hořící barikády. V Minneapolis pokračují nepokoje po smrti zatčeného černocha, případ šetří FBI

Nutno dodat, že hra vyšla na počítače i konzole začátkem května, dlouho před vypuknutím současných protestů. Ze strany vývojářského studia Pixel Pushers Union 512 zde ale nejspíš nezáměrná paralela vidět je, protože hráč mimo jiné zapaluje a převrací auta nebo rozbíjí výlohy obchodů. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!