• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Režisér Jan Hřebejk

Režisér Jan Hřebejk | foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Hřebejk či Nellis dostali od fondu jen po koruně

Kultura
  •   14:30
PRAHA - Rada fondu kinematografie se rozhodla udílet na výrobu hraných filmů symbolickou korunu. Částky podpořeným filmům navýší, až bude mít více peněz.

Rada fondu kinematografie pro letošní rok disponuje pro podporu nových projektů maximálně deseti miliony korun. Souvisí to s přijetím novely zákona o provozování rozhlasového a televizního vysílání, tedy takzvané druhé diginovely, podle které Česká televize do fondu již neodvádí výnosy z reklam a soukromé televize tuto sumu uhradí až příští rok. Finanční situací fondu byly dotčeny projekty třeba Jana Hřebejka, Alice Nellis nebo Vladimíra Morávka.

Ministerstvo kultury, které fond spravuje, požádalo ministerstvo financí o přidělení mimořádné dotace a zahájilo jednání s komerčními televizemi o výplatě finančních záloh za vysílání z reklam již v roce 2012. Ministerstvo také jedná o možnosti navýšit závazky fondu o nové podpory s tím, že jejich krytí by bylo teprve následně zajištěno částí budoucích příjmů z vysílání reklam komerčními televizemi.

Podpora by nebyla důstojná

Rada fondu přesto jednala o jednotlivých žádostech. Nakonec se rozhodla podpořit 11 projektů. Členové rady se ovšem shodli, že za dané finanční situace fond dokáže podpořit pouze malé projekty - propagaci, tvorbu či distribuci filmů. Nedokáže ale podpořit výrobu hraných filmů ve výši, která by byla smysluplná a také důstojná. Restrikce se týkají také dokumentárních filmů, jejichž výroba byla podpořena ve výši symbolických několika set tisíc korun.

Rada fondu kinematografie se dohodla, že bude i nadále posuzovat žádosti o podporu. Prosí však zároveň o zvážení smysluplnosti podávání nových žádostí o podporu fondem kinematografie do doby, než se finanční situace fondu stabilizuje, stojí na stránce ministerstva kultury.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz