Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hřebejkova Svatá čtveřice měla premiéru v bývalém plynojemu

Kultura

  22:00
OSTRAVA - Nový film režiséra Jana Hřebejka Svatá čtveřice měl v pondělí předpremiéru v ostravské aule Gong. Ta vznikla z bývalého plynojemu v průmyslové Dolní oblasti Vítkovic. Režisér si místo vybral sám. Prostor jej zaujal, když zde byl před časem na koncertě Jarka Nohavici.

Polovina svaté čtveřice Jiří Langmajer a Marika Procházková foto: Bontonfilm

Gong hostil první předpremiéru. V úterý film uvidí návštěvníci Občanské plovárny v Praze. V kinech se snímek objeví 23. srpna. Původní scénář k příběhu dvou manželských párů napsal Michal Viewegh.

ČTĚTE TAKÉ:

Pro multifunkční aulu Gong, která je zatím ve zkušebním provozu, to je další velká akce. Už v minulých měsících hostila například zahajovací koncert Janáčkova máje či se proměnila v divadelní scénu festivalu Colours of Ostrava. Nyní se sál pro 1500 lidí změnil v obří kinosál.

Prostor režiséra zaujal už při první návštěvě

"Chtěli vyzkoušet i velké promítací plátno auly a Jan Hřebejk nám v tom vlastně vyšel vstříc, protože tu byl na koncertu Jaromíra Nohavici a prostor ho zaujal," uvedl ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. Díky tomu se Gong stal prvním místem v republice, kde byl film uveden pro širokou veřejnost. I Hřebejk přiznává, že jej moderní prostor zaujal už při první návštěvě.

"Spojení těžké práce, která tady v minulosti tolik let probíhala, s intelektuálním a kulturním životem, který se tady právě teď v kulisách perfektní architektury rodí, mi jednoduše učarovalo," řekl s tím, že už řadu let patří k obdivovatelům architekta Josefa Pleskota. Právě tento architekt stojí za přeměnou plynojemu v multifunkční kulturní centrum.

"Takový sál se prostě jen tak někde nevidí a já věřím, že mu naše jemně nemravná komedie slušela," dodal režisér Jan Hřebejk. V hlavních rolích diváci uvidí Jiřího Langmajera, Hynka Čermáka, Viktorii Čermákovou a Mariku Procházkovou. Langmajer spolu s Čermákem hrají elektrikáře Ondru a Vítka, kolegy z práce a navíc sousedy z dvojdomku, ve kterém s rodinami žijí v harmonii. Jejich manželky se mají rády, Ondrovi dospívající synové chodí s Vítkovými dospívajícími dcerami.

Všeobjímající idylu narušuje jen ubíjející stereotyp erotiky obou párů. Když kamarádi dostanou možnost odcestovat na brigádu na karibský ostrov, kde hurikán zničil elektrické vedení, vezmou manželky s sebou. A právě v izolovaném exotickém ráji se rozhodnou vyřešit manželský sex poměrně originálním způsobem.

Do Ostravy na dnešní předpremiéru dorazil režisér Hřebejk, scénárista a spisovatel Viewegh, herci Čermák a Čermáková.

Autoři: ,