Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Hudba (nejen) generace Z. V Brně startuje letošní JazzFest

Vycházející hvězda z Islandu, čtyřiadvacetiletá zpěvačka Laufey, v Brně představí své druhé album Bewitched foto: JazzFestBrno

Koncertní cyklus JazzFestBrno, který začíná ve středu 31. ledna v brněnském Cabaretu des Péches vystoupením jihoafrického klavíristy Nduduza Makhathiniho, letos víc než kdy jindy sází na mladší muzikantskou krev a nejrůznější fúze.
  11:00

Brněnský průběžný festival vždy měl svoji silnou progresivní linii, letošní ročník ale v tomto smyslu skutečně vyniká.

Mezi hosty budou v průběhu zimy a jara mimo jiné americký trumpetista Keyon Harrold, newyorská saxofonistka Lakecia Benjamin, v New Yorku usazený japonský trumpetista Takuya Kuroda, americké trio New Jazz Underground, americká zpěvačka Gretchen Parlat v duu s beninským kytaristou a zpěvákem Lionelem Louekem anebo americký klávesista Julian „J3PO“ Pollack. Vesměs účinkující neokoukaní a tak či onak progresivní.

Mladé vokalistky

V „mladé“ linii má JazzFestBrno také dvě zcela výjimečná ženská jména, vycházející věkově z dnes tolik skloňované „generace Z“. Americkou zpěvačku Samaru Joy právem festival považuje za jednoho z headlinerů.

„S dvěma čerstvými cenami Grammy se vyšvihla v pouhých třiadvaceti mezi smetánku jazzového zpěvu. Sama je interpretkou v tom nejklasičtějším slova smyslu, následovnicí Billie Holiday, Elly Fitzgerald nebo Sarah Vaughan. Z jejich repertoáru si také vybírá písně pro koncerty i alba,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka. Samara Joy zazpívá v brněnském Sono Centru 13. dubna.

Jazzová legenda Randy Brecker dokazuje, že když se to umí zahrát, těžko najít lepší druh muziky

Její vrstevnicí je čtyřiadvacetiletá islandská zpěvačka Laufey, která okouzluje svým nezaměnitelně zralým a hlubokým hlasem. „Je jednou z těch, kterým se daří vrátit jazzovou muziku do obecných žebříčků, na sociální sítě, prostě do přímé konkurence s vrcholným popem,“ říká Vilém Spilka.

Laufey v Brně v květnu představí druhé album Bewitched, které je nominováno na cenu Grammy za nejlepší tradiční popové vokální album.

Starší a pokročilí

Ale samozřejmě že v programu JazzFestBrno nechybí ani jména léty prověřená, u nichž víme, nebo přinejmenším tušíme, co od nich můžeme očekávat. Už 15. února zahraje, a to hned dvakrát, protože původně zamýšlený jediný koncert byl obratem vyprodán a produkce se rozhodla přidat jeden odpolední navíc, virtuózní americký banjista Béla Fleck.

Proslulý křížitel žánrů, který se se svými kapelami dotýkal jazzu či funky, a proslulé je třeba i jeho komorní duo s pianistou Chickem Coreou, přijede tentokrát s projektem My Bluegrass Heart, ve kterém se vrací ke kořenům hudby, z níž vyšel, a přiveze hvězdnou sestavu amerických bluegrassových hudebníků včetně fenomenální mandolinistky Sierry Hull.

JazzFestBrno

  • různá místa v Brně
  • 31. ledna – 2. června 2024

V české premiéře v brněnském Besedním domě představí 17. února svůj komorní projekt basista a kapelník formace Snarky Puppy Michael League a její dlouholetý člen, klavírista Bill Laurance. Koncert plného obsazení Snarky Puppy, jedné z nejúspěšnějších jazzových skupin dneška, můžeme pak očekávat 1. května v Sono Centru.

A ty, kteří k jazzu přistupují z jeho snadněji poslouchatelné stránky, jistě osloví koncert Chrise Bottiho v Janáčkově divadle 12. května. Stingův dvorní trumpetista, ale i spoluhráč Paula Simona a mnohých dalších světových hvězd přiveze vlastní kapelu pohybující se na hraně R’n’B, jazzu, funku a gospelu. Představí naživo komorní album Vol. 1, které vyšlo na prestižním jazzovém labelu Blue Note.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!