Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

MACHALICKÁ: Poslanec mluví do výměny šéfa divadla

Kultura

  15:00
Svévolné a bezprecedentní zasahování ústecké radnice do chodu Činoherního studia inspirovalo komunální politiky i v regionu od Ústí hodně vzdáleném, a to na jižní Moravě. Ve hře je tentokrát Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Opět jde o komunální politiky z ČSSD; je-li další zasahování do uměleckých institucí, které principiálně mají být nezávislé, jen shoda okolností, nebo program této strany, bůh suď. Člen Poslanecké sněmovny a zastupitelstva uherskohradišťské radnice Antonín Seďa nyní těsně před komunálními volbami zpochybňuje výsledky výběrového řízení na ředitele divadla.

Činoherní studio Ústí nad Labem foto: Reprofoto

Dnes totiž má rada města potvrdit kandidáta, kterého vybrala odborná komise. Pan poslanec ale usoudil, že vybraný umělec není vhodný. Jistě to umí posoudit, vždyť je původním povoláním strojní inženýr, možná i tuší, jaký je rozdíl mezi jevištěm a hledištěm. Pro výkon politické funkce by mu to mělo stačit, jenže naši politici mají až příliš často ambice rozhodovat o věcech, pro které nemají kvalifikaci.

Oč vlastně jde. Dlouholetý a úspěšný ředitel Slováckého divadla Igor Stránský před dvěma lety ohlásil, že chce po 25 letech skončit. Za jeho ředitelování se divadlo dobře profilovalo, uvádělo původní hry a adaptace, pravidelně v něm hostovali zajímaví režiséři od J. A. Pitínského po Břetislava Rychlíka. A také mělo a má soubor, který je solidně postavený, doplňovaný absolventy z JAMU, DAMU, konzervatoře. Nominace i ceny v prestižních anketách se divadlu také nevyhýbají.

Nový ředitel by měl tedy nastoupit od ledna 2015, výběrové řízení se tudíž připravovalo s předstihem a zodpovědně. Tak aby se zdárný chod divadla nenarušil a vše mohlo v klidu navázat. V komisi zasedli odborníci: ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, ředitel Východočeského divadla v Pardubicích Petr Dohnal, exředitel MD Zlín Antonín Sobek, exředitelka Divadla Na zábradlí a děkanka DAMU Doubravka Svobodová, profesor JAMU Jan Gogola st. Dále zastupitelé, psycholog a personalista. Počtem šestnácti hlasů z osmnácti se komise rozhodla doporučit mladého režiséra Michala Zetela z brněnského Buranteatru. Toto výrazné uskupení Zetel spoluzakládal před jedenácti lety. Po přesunutí do Brna se divadlo postupně vyvinulo v jednu z nejzajímavějších nezávislých scén, které se věnují současným hrám a původní tvorbě. Zetel je bez diskuse dobrá volba.

Poslanec Seďa ovšem vyzval radnici, aby ředitele nejmenovala. Nemá žádné rozumné důvody, jen tvrdí, že rada by neměla před komunálními volbami činit taková rozhodnutí. Naznačuje problémy se dvěma ekonomickými audity, které v divadle radnice provedla. Ty však žádná pochybení nezjistily. Dále se vyjadřuje ke koncepci vítězného kandidáta, z jeho nesmyslných výtek je ale až příliš znát, že to nemá ze své hlavy. Však už si prý v Hradišti vrabci na střeše cvrlikají, že si poslance zjednal neúspěšný kandidát, aby za něj lámal kopí. To samo o sobě u nás není nic zvláštního, příšerné je, že si to poslanec troufne. Jelikož po takovém vstupu existuje reálné nebezpečí, že se zodpovědně připravená a odborně podpořená výměna ředitele změní v mocenské tahanice. A na to doplatí zase jen divadlo, jak už jsme bohužel viděli v Ústí

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!