Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

‚Jako když mi sahají na dítě.‘ Nic jsem neukradla, bránila se u soudu Shakira

Kultura

  5:00
Kubánský zpěvák Livan Rafael Castellanos zažaloval zpěvačku Shakiru z toho, že ve své hitové písni La Bicicleta (jízdní kolo) vykradla jeho píseň Te quiero tanto (Tolik tě miluji) z roku 1997. Slyšení u barcelonského soudu provázela ostrá výměna názorů.

Píseň La Bicicleta nazpívala Shakira v roce 2016 jako duet se zpěvákem Carlosem Vivesem. Píseň založená na kombinaci několika žánrů si odnesla dvě Latinskoamerické Grammy (Latin Grammy Awards) za píseň roku a nahrávku roku. Jenže se ukázalo, že nemusí být zcela nezávadná.

„Je to jako když mi sahají na dítě,“ vysvětloval porotě Livan Rafael Castellanos (umělecky přezdívaný Livam). „Jasně kradou z mého,“ dodal. Píseň La Bicicleta má vykrádat jeho vlastní hit Te quiero tanto. Kromě melodie má být okopírovaný i text. „Que te sueño y que te quiero tanto (Sním o tobě a tolik tě miluji),“ zpívají Shakira s Vivesem. „Yo te quiero, yo te quiero tanto (Já tě miluji, tolik tě miluji),“ zpíval v roce 1997 Castellanos.

Zpěvačka Shakira.
Kolumbijská zpěvačka Shakira

„Na té písni není nic podobného. Ani harmonie, ani text a ani téma,“ hájila se Shakira, která porotě kousek písně při přelíčení i zabroukala. Píseň La Bicicleta má být zcela původní a Shakira jí podle svých slov složila poklonu Kolumbii, své rodné zemi. Pustila se i do Castellanose, jehož píseň se podle Shakiry snaží připomínat lidovou hudbou, ale je z toho jen „bordel“.

Je La Bicicleta vykradenou písní Te quiero tanto? Posuďte sami:

Pro Shakiru tím ale trable nekončí. Na 12. června ji předvolal soud v Katalánsku, kde zpěvačka dlouhodobě žila se svým partnerem, fotbalistou Gerardem Piquém, kvůli daňovým únikům. Celkem podle španělských úřadů Shakira na daních nezaplatila 14,5 milionu eur (přes 370 milionů korun).

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!