• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Shakira | foto: Reuters

‚Jako když mi sahají na dítě.‘ Nic jsem neukradla, bránila se u soudu Shakira

Kultura
  •   5:00
Kubánský zpěvák Livan Rafael Castellanos zažaloval zpěvačku Shakiru z toho, že ve své hitové písni La Bicicleta (jízdní kolo) vykradla jeho píseň Te quiero tanto (Tolik tě miluji) z roku 1997. Slyšení u barcelonského soudu provázela ostrá výměna názorů.

Píseň La Bicicleta nazpívala Shakira v roce 2016 jako duet se zpěvákem Carlosem Vivesem. Píseň založená na kombinaci několika žánrů si odnesla dvě Latinskoamerické Grammy (Latin Grammy Awards) za píseň roku a nahrávku roku. Jenže se ukázalo, že nemusí být zcela nezávadná.

„Je to jako když mi sahají na dítě,“ vysvětloval porotě Livan Rafael Castellanos (umělecky přezdívaný Livam). „Jasně kradou z mého,“ dodal. Píseň La Bicicleta má vykrádat jeho vlastní hit Te quiero tanto. Kromě melodie má být okopírovaný i text. „Que te sueño y que te quiero tanto (Sním o tobě a tolik tě miluji),“ zpívají Shakira s Vivesem. „Yo te quiero, yo te quiero tanto (Já tě miluji, tolik tě miluji),“ zpíval v roce 1997 Castellanos.

Zpěvačka Shakira.
Kolumbijská zpěvačka Shakira

„Na té písni není nic podobného. Ani harmonie, ani text a ani téma,“ hájila se Shakira, která porotě kousek písně při přelíčení i zabroukala. Píseň La Bicicleta má být zcela původní a Shakira jí podle svých slov složila poklonu Kolumbii, své rodné zemi. Pustila se i do Castellanose, jehož píseň se podle Shakiry snaží připomínat lidovou hudbou, ale je z toho jen „bordel“.

Je La Bicicleta vykradenou písní Te quiero tanto? Posuďte sami:

Pro Shakiru tím ale trable nekončí. Na 12. června ji předvolal soud v Katalánsku, kde zpěvačka dlouhodobě žila se svým partnerem, fotbalistou Gerardem Piquém, kvůli daňovým únikům. Celkem podle španělských úřadů Shakira na daních nezaplatila 14,5 milionu eur (přes 370 milionů korun).

Autor: Jaroslav Totušek