130 let
Daniel Craig coby nejnovější James Bond

Daniel Craig coby nejnovější James Bond | foto: Reprofoto

James Bond má radši brunetky

Kultura
  •   11:27
LONDÝN - Gentlemani možná preferují blondýnky, ale britský tajný agent James Bond našel zalíbení v brunetkách. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu milostného života agenta 007, o kterém informoval list The Daily Telegraph.

Akademici, kteří se rozhodli zjistit, jak vypadá ideální "bondgirl", se dobrali toho, že kromě toho, že má dlouhé tmavé vlasy, má pravděpodobně také americký přízvuk - a nosí zbraň.

K těmto závěrům dospěl tým, který hodnotil fyzické rysy všech 195 ženských postav v první dvacítce filmů o udatném špionovi Jejího Veličenstva. Poté výzkumníci porovnávali charakteristiky 98 krásek, které měly s Bondem "sexuální kontakt", s 97 dalšími, jež ho neměly.

Studie, uveřejněná v časopise Sex Roles, zkoumá, jak se bondgirls postupem let měnily a jaký typ žen skončil v agentově náruči. Neudiví, že Bondovy sexuální partnerky jsou obvykle mladší, štíhlejší a atraktivnější než ženy, s nimiž lože nesdílel, a s menší pravděpodobností nosí brýle. K těm, které odpovídají ideálnímu typu, patří například Lois Chiles jako dr. Holly Goodheadová z filmu Moonraker (1979) a Lana Wood v roli Plenty O'Toole ze snímku Diamanty jsou věčné (1971).

Líbání je "mírný" kontakt
Badatelé studovali všechny ženy, které měly mluvenou roli nebo se objevily ve dvou či více scénách v každém filmu od Dr. No (1962) se Seanem Connerym v hlavní roli po Dnes neumírej (2002) s Piercem Brosnanem. Jediný film z tohoto období, který vynechali, byl Nikdy neříkej nikdy (1983), protože šlo o remake snímku Thunderball (1965).

Průměrný věk ženských hrdinek byl odhadnut na 26 let. Šestačtyřicet jich bylo zařazeno do kategorie těch, které měly s Bondem "silný" sexuální kontakt, zatímco dalších 52 pouze "mírný" kontakt, jako třeba líbání. Pouhých 27 procent žen byly plavovlásky ve srovnání se 40 procenty černovlásek, 19 procenty hnědovlásek a devíti procenty zrzek. Tmavovlásky měly s větší pravděpodobností s Bondem intimní vztah.

Osmnáct procent dlouhovlásek mělo s agentem 007 sexuální kontakt pravděpodobněji než 22 procent žen s krátkou kšticí. Více než 90 procent žen shledali výzkumníci nadprůměrně atraktivní - a čím byly hezčí, tím spíš skončily s Bondem v posteli.

Jen čtvrtina filmových krásek měla americký akcent, ale ty, kterého ho měly, měly s Bondem sexuální pletky s větší pravděpodobností než 43 procent žen s některým z evropských přízvuků.

Tři čtvrtiny žen v bondovkách byly bělošky, osm procent Asiatky a sedm procent černošky. Bylo mezi nimi i pár Arabek a amerických indiánek. Každá pátá hrdinka ve filmu zahynula, včetně mnohých Bondových sexuálních partnerek.

Bond měl častěji sex se ženou, která používala zbraň, než s tou, která ozbrojena nebyla. Dvě ženy se pokusily Bonda před sexuálním stykem zabít, dvě to zkusily při sexu a deset po něm.

Promiskuitnější
Při porovnávání dřívějších bondovek s pozdějšími výzkumníci objevili, že se vlasy bondgirls zkrátily a že se krasavice staly promiskuitnější. Počet velkých rolí pro ženy se zvýšil, avšak příslušnice něžného pohlaví objevující se v bondovkách jsou trvale odsouzeny ke "stereotypním" rolím.

"Bondovy ženy jsou neměnně atraktivní. Jejich štíhlá postava... se postupem času nemění," konstatuje studie. "Bondgirls jsou líčeny poněkud omezeným a z hlediska sexu stereotypním způsobem. Zdá se, že nejhorší trest pro ženu v bondovce - smrt - je odvetou za promiskuitu a troufalost ohrozit hlavního věhlasného mužného hrdinu Jamese Bonda." "Tato studie poskytuje další důkaz o pokračující sexualizaci, odsouvání na okraj a jednorázovém 'použití' žen ve filmech o Bondovi. Bondovky glorifikují občas šovinistickou osobnost Bonda," míní badatelé.

"Bond se sám bez pomoci vypořádá z kterýmkoli zloduchem, spasí svět a vždycky dostane každou dívku, kterou si zamane. Tyhle skutky zvládá silou důvtipu, a co je závažnější - pomocí násilí."

Autor: Lidovky.cz