130 let
Josef Koudelka - Invaze

Josef Koudelka - Invaze | foto: Josef Koudelka - www.lumiere.ru

Josef Koudelka své dílo zatím Česku dlouhodobě půjčí

Kultura
  •   14:00
PRAHA - Po několika letech se začíná rýsovat řešení nepříjemné situace: světoznámý fotograf Josef Koudelka oznámil přání darovat Česku své dílo, nedařilo se však uzavřít dohodu.

Fotograf nabídl reprezentativní soubor svých prací Uměleckoprůmyslovému museu už na konci roku 2006, problém ale údajně byl v podobě smlouvy. Podle vedení Uměleckoprůmyslového muzea nebyla smlouvou o daru, ale spíše o uložení fotografií, muzeum by se snímky nemohlo zcela svobodně nakládat.

Josef Koudelka (*1938)

Patří k nejvýznamnějším světovým fotografům, od roku 1974 je členem agentury Magnum Photos. Je známý mimo jiné svými snímky ze srpna roku 1968. Má české a francouzské občanství. Je držitelem řady významných ocenění udělených v ČR i v zahraničí. V posledních 20 letech se věnuje především scenériím panoramatického formátu. Národní galerie v roce 2002 uspořádala retrospektivní výstavu s názvem Josef Koudelka - fotograf.

V poslední době se navíc připojil notorický problém s pohledávkami společnosti Diag Human vůči České republice a hrozba zabavování uměleckých děl ve vlastnictví státu na zahraničních výstavách. Stát tak nemohl Josefu Koudelkovi zaručit možnost vystavovat v zahraničí.

Jak ale dnes uvedl Radiožurnál, Josef Koudelka Česku svá nejlepší díla prozatím dlouhodobě půjčí. „Je to smlouva o zápůjčce, abychom umožnili Josefu Koudelkovi pokračovat v jeho projektech, ve výstavách, v zápůjčkách, které jsou pro něho velice důležité," vysvětlila pro Radiožurnál ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková. 

Soubor více než 360 fotografií má hodnotu tří a půl milionu dolarů a lidé jej možná už koncem roku uvidí v Praze. Tvorba Josefa Koudelky není dosud ve státních sbírkách zastoupena ani jedinou autorizovanou prací.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK