Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jurský svět boří rekordy: za první víkend vydělal nejvíc peněz v historii

USA

  12:40
LOS ANGELES - Volné pokračování dinosauří série, které o víkendu vstoupilo do kin po celém světě, utržilo během prvních dnů vůbec nejvíce peněz na vstupném v historii. Film Jurský svět získal do neděle celkem 511,8 milionu dolarů (téměř 12,5 miliardy korun). V rámci amerických kin je historicky druhý.

Z filmu Jurský svět foto: Reprofoto

Čtrnáct let po premiéře posledního filmu z trilogie o uměle oživených dinosaurech v zábavním parku se do kin hrne na poslední dobu nevídané množství diváků. Ve Spojených státech Jurský svět s tržbami 204,6 milionu dolarů za první víkend téměř dvojnásobně překonal očekávání expertů a kromě superhrdinského filmu Avengers z roku 2012 v USA žádné dílo během úvodních dnů neutržilo více.

Z filmu Jurský svět.
Z filmu Jurský svět.

„Je to zcela výjimečné. Ten film má ohlas u diváků po celém světě,“ prohlásil šéf jedné z distribučních větví společnosti Universal Nick Carpou. Film podle anket u premiérových kin přitáhl do kinosálů zvláště mladé publikum, když téměř 40 procent návštěvníků bylo mladších 25 let.

Mezi distribučními společnostmi tento úspěch šíří optimistické vyhlídky, které podle znalců v letech klesajícího zájmu o návštěvu kin a v očekávání tradičně slabé letní sezony ještě minulý týden nikdo nepředpokládal. 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...