Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Když Šlitr ještě žil

Kultura

  15:56
V centru Prahy, v Galerii v Lazarské, je až do konce května otevřená výstava kreseb a obrazů Jiřího Šlitra. Z rodinného archivu autorovy dcery jich galerista Petr Lukeš vybral více než 170.

Semaforská dvojice Jiří Šlitr a Jiří Suchý

Přátelé a pamětníci dosvědčují, že každou vhodnou chvilku, mezi řečí, na cestách i v okamžicích, kdy odpočíval, Jiří Šlitr kreslil. Jeho skici z cest i z náhodných setkání jsou snadno rozpoznatelné, mají výrazný rukopis a naštěstí jsou i dobře známé. Čas od času je můžeme najít v knížkách, které Šlitra připomínají, nebo - a to méně často - na výstavách.

„Hlavně se uměl dívat, uměl vidět a uměl vystihnout přesně to, co krajinu, město nebo lidi charakterizovalo,“ řekla o Jiřím Šlitrovi v jubilejní knize Jó, to jsem ještě žil před pěti lety Jaroslava Moserová. A připomněla, jak je dobře, že se zachovalo tolik jeho kreseb z cest, různých kaváren a hospod, kreseb muzikantů, krajin, žen vážených i znevážených a lidí obecně, živých lidí v opravdovém životě. Na výstavě v Lazarské je k vidění velký výběr kreseb včetně barevných pastelů, efektní oleje i několik krásných linorytů. Obvyklá Šlitrova témata jsou tu v rovnováze -skici cestovatele, náčrtky lidských charakterů, zaujetí muzikantem, otevřený pohled na erotiku...

1924-1969 Letos by bohem bohatě nadanému Jiřímu Šlitrovi, jenž měl mnoho talentů, ale zejména mimořádné nadání svá pozorování vtělit do hudby a do výtvarného projevu, bylo pětaosmdesát let. To je věk, který se velké pozornosti „rychlých“ médií příliš netěší ani u živých. Natož aby by se připomínal u těch, kteří zemřeli před čtyřiceti lety! Naštěstí je Šlitr přítomen neustále. Denně přece někde zní některá z písniček, které složil.

Tři zásadní hry Anaštěstí vycházejí i záznamy, které kromě jiného dokládají i Šlitrův autorský vklad do české populární hudby a spoluautorský do formování malých divadelních forem, ale také jeho schopnosti hudebního klauna. Právě v těchto dnech vychází k padesátinám Divadla Semafor (a v roce obou Šlitrových výročí) na šestidiskovém DVD kompletu tři zásadní semaforské hry: Člověkem z půdy počala slavná éra divadla (vychází nahrávka z nového nastudování v roce 1977); Jonáš a tingltangl je oprávněně nejslavnější a nejoblíbenější hrou Semaforu (1962) a souhra Suchého se Šlitrem je tu více než obdivuhodná; a Sladký život blázna Vincka (nahrávka z roku 1978, k níž komponoval hudbu Ferdinand Havlík) vychází jako archivní objev poprvé. Takže Šlitr mezi námi žije dál.

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...