Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Literární ceny jako nápověda

Kultura

  8:53
PRAHA - Ocenění v oblasti literatury je mnoho. S každou další novou cenou a každým dalším ročníkem jsou tato ocenění tedy svým způsobem devalvována. Mnohdy také laureáti nemálo odrážejí dobové módy a nálady.
Literatura (Ilustrační foto).

Literatura (Ilustrační foto). foto: Lidové noviny

K čemu tedy ta frekvence rozličných „cenění“?

Ocenění v oblasti literatury je mnoho. S každou další novou cenou a každým dalším ročníkem jsou tato ocenění tedy svým způsobem devalvována. Mnohdy také laureáti nemálo odrážejí dobové módy a nálady. K čemu tedy ta frekvence rozličných „cenění“?

Kdo by se pokusil na ulici s náhodnými respondenty učinit anketu, v níž by se dotázal, kdo v loňském roce získal Státní cenu za literaturu či Nobelovu cenu za literaturu, správné odpovědi by se dočkal jen výjimečně. Patrně ani správných odpovědí na otázku, který titul se stal vloni Knihou roku v knižních výročních cenách Magnesia Litera, by mnoho nezaznělo.

Zdá se, že je tu však přece jen jeden podstatný rozdíl. Zatímco Státní cena za literaturu a Nobelova cena jsou orientovány spíše na autorovu osobnost a na ocenění celku jeho díla, Magnesia Litera se zaměřuje na jednotlivé knižní tituly vydané během jednoho kalendářního roku.

Jde zde tedy daleko více o servis čtenářům, kteří se v záplavě knižní produkce nestačí orientovat a dají na odborné doporučení, než o polechtání autorova ega.

Jakožto „nápověda“ v čerstvě vydaných titulech ostatně slouží rovněž tradiční anketa Kniha roku Lidových novin, publikovaná již na sklonku roku. Loňský vítěz - román Jáchyma Topola Kloktat dehet - se však mezi trojici nominovaných na Literu za prózu neprobojoval. Hned ve dvou kategoriích - Litera za prózu a Litera za objev roku - je však nominován román Martina Šmause, jenž v loňském roce získal Literární cenu Knižního klubu.

Finanční výpomoc autorům 
O tom, že je Magnesia Litera skutečně především propagací literatury a čtenářským servisem, svědčí i finanční odměny. Vítězové v jednotlivých kategoriích získávají pouze sošky, až hlavní vítěz výročních knižních cen Magnesia Litera si odnese 200 000 korun. A přestože má tento podnik v zádech silného sponzora, nejde o nejvyšší částku, již může český spisovatel jako laureát získat.

 Se Státní cenou za literaturu, již vloni získal prozaik Edgar Dutka, je spojena finanční odměna ve výši 250 000 korun. Každoročně udělovaná Cena Jaroslava Seiferta, o niž se v minulém roce rozdělili písničkář a dramatik Jiří Suchý a prozaik Michal Ajvaz, je pak spojena s částkou 300 000 korun.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!