• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Mighty Sounds

Mighty Sounds | foto: Mighty Sounds

Mighty Sounds nemusí díky rozhodnutí Nejvyššího soudu platit pokutu za hluk

Kultura
  •   12:24
Pořadatelé táborského hudebního festivalu Mighty Sounds nemusí platit pokutu z roku 2012 za překročení hlukových limitů. Nejvyšší správní soud (NSS) v Brně předchozí rozhodnutí krajského soudu zrušil. ČTK to řekla produkční festivalu Markéta Štěchová.

Organizátoři žánrového festivalu Mighty Sounds dostávali od Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje pokuty od roku 2010 pravidelně. Sankce dosahovaly stovek tisíc korun. Festival se v roce 2010 přesunul z Olší u Tábora na letiště Čápův dvůr v Táboře. „Pokuty, které jsme zaplatili a do případů jsme se odvolali, nám byly vráceny. Jedná se o částku asi 250.000 korun,“ uvedl koordinátor organizačního týmu Mighty Sounds František Švadlena. Uvedl, že jde o precedentní rozhodnutí a že ostatní řízení proti nim se teď postupně zastavují.

Nejvyšší správní soud letos na jaře zrušil rozsudek Krajského soudu a konstatoval, že uložení pokuty v roce 2012 bylo v rozporu s ústavním pořádkem, uvedla Štěchová. „Podařilo se nám dokázat, že nařízení vlády, které ze zákona o ochraně veřejného zdraví vycházelo, bylo proti zdravému rozumu. Dříve nastavené limity nebylo v žádném případě při hudební produkci pod širým nebem možné dodržet,“ dodala.

Letos také nabyla účinnosti novela zákona, která umožňuje hudební akce pod širým nebem z nařízení o hlukových limitech vyjmout. Pořadatelé venkovních hudebních produkcí si mohou zažádat o dočasnou výjimku v dodržování limitů. Regulaci mají v pravomoci obce.

Obecní hlukové výjimky se netýkají například diskotékových klubů nebo hudebních barů, jen jednorázových akcí v plenéru. Úprava vychází z názoru, že krátkodobý hluk není zdraví škodlivý, může být pouze obtěžující.

Mighty Sounds se letos bude konat podvanácté, v termínu od 22. do 24. července. Program je k dispozici na webových stránkách www.mightysounds.cz.

Autor: ČTK