Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Mistr monumentálních tónů zazní v Praze. Hudbu Richarda Wagnera doplní i film

Kultura

  16:39
PRAHA - Tři vrcholná čísla ze třech největších oper Richarda Wagnera. Taková bude Fascinace Wagnerem, unikátní skloubení živé hudby a filmu. Opery Richarda Wagnera Projekt Fascinace Wagnerem (Faszination Wagner) bude mít světovou premiéru v Praze 25. a 26. 10. ve Foru Karlín.

Projekt Fascinace Wagnerem. foto: Jakub Gulyás

Rienzi, Prsten Nibelungů nebo Tristan a Isolda. To jsou vrcholná operní díla skladatele pompy a vážných tónů Richarda Wagnera. Právě tři vrcholná čísla z těchto oper budou náplní unikátního koncertního projektu Fascinace Wagnerem.

Operní panorama Heleny Havlíkové: Wagnerův bayreuthský festival je stále výstřední

Například takovou inspiraci k monumentální tetralogii Prsten Nibelungův našel Wagner ve starogermánských a skandinávských mýtech a pověstech o bojích bohů, polobohů i obyčejných smrtelníků o magický prsten, který svému majiteli umožňuje vládu nad celým světem. Celý operní cyklus má neuvěřitelných čtrnáct a půl hodiny. Wagner opravdu nebyl žádný troškař. Fascinace Wagnerem sice zabere jen dvě a čtvrt hodiny, posluchači ale nebudou o nic ochuzeni.

Po Niebelunzích zazní orchestrální úvod k 5. dějství opery Rienzi a modlitba římského tribuna Coly Rienziho „Allmächt‘ger Vater“ a jako závěr poté Tristan a Isolda – Symfonické variace pro housle a orchestr v úpravě Matthiase Fletzbergera.

Souběžně s hudbou bude promítán film, vytvořený speciálně pro tuto příležitost. Diváci tak kromě hudebního zážitku nebudou ochuzeni ani o ten vizuální. 

Projekt je výsledkem solupráce nejlepšího wagnerovského tenoristy současnosti Andrease Schagera spolu s rakouským klavíristou a dirigentem Matthiasem Fletzbergerem. Na housle je sólově doplní virtuózka Lidia Baichová, vycházející hvězda mladé hudební generace . 

Autor: